23 svenska exempel på content marketing

Coca-Cola och RedBull är de två mest åberopade exemplen på content marketing. Men finns det inga svenska exempel? Jodå. I denna artikel ger jag 23 exempel.

Det finns gott om svenska exempel på content marketing, eller innehållsmarknadsföring som det också kallas. Tryckta kundtidningar, medlemstidningar och personaltidningar är (än så länge) de mest kända exemplen. Inte konstigt med tanke på att content marketing i denna form har har mer än 100 år på nacken.

Men content marketing i digitala kanaler, t.ex. webb-tv, webbplatser, bloggar, podcast, e-nyhetsbrev och sociala medier, exploderar just nu. Jag är övertygad om att dessa kanaler helt kommer dominera innehållsmarknadsföringen inom par år, även om tryckta kundtidningar och liknande naturligtvis också kommer finnas. Mot denna bakgrund tycker jag det är synd att tidningen Resumé inte lyfter fram fler svenska exempel på content marketing i digitala kanaler i sin intressanta artikel Content marketing på stark frammarsch.

Så för att hjälpa dem, och alla andra som vill se svenska exempel på content marketing, har jag grävt fram 23 exempel på svensk content marketing:

Webb-TV

Webb-TV har det pratats om under flera år. Det är roligt att se att formatet börjar ta fart, och se så ambitiösa satsningar som Handelsbankens. Min personliga favorit är nog Volvo Trucks reportage Working in the world’s largest salt desert – grymt bra gjort.

Några svenska exempel på content marketing med webb-tv:

Kund- och medlemstidningar på webben

Kund-, medlems- och personaltidningar har som sagt en lång historia. Det förvånar mig lite att såpass få av dem har hittat ut på webben. Visst, många av dem finns som PDF-fil som kan laddas ned. Men det tar inte alls tillvara den potential som webben har. Jag skulle vilja se att alla kundtidningar har en online utgåva.

Några svenska exempel på content marketing med kund- och medlemstidningar på webben:

Blogg

En företagsblogg är kanske det enklaste sättet att komma igång med content marketing. Det behöver inte kosta mycket, så att även ett nystartat företag, som Kntnt.se, har möjlighet. Trots sin enkelhet är effekten stor av långsiktigt och målmedveten bloggning. Ett bra exempel på detta är Moderskeppet som säljer videokurser om fotografering. I deras mer än 2 000 blogginlägg bjuder de på sin kunskap. Något som bidrog till att de kunde sälja mer än 17 000 DVD:er och nära 10 000 böcker bara under 2012.

Några svenska exempel på content marketing med företagsblogg:

Podcast och screencast

Under min tid som vd för NodeOne (numera del av Digitalist) delade vi frikostigt med oss av kunskap i en blogg (som tyvärr är borttagen) och ett “learning library” (som än så länge finns kvar). Den senare skapades av Johan Falk, en journalistutbildad utvecklare, som förutom att delta som utvecklare i projekt hann skriva två böcker om Drupal och producerade mer än 400 artiklar och screencast. Ett bra exempel på content marketing. Framför allt var hans screencast mycket populära. De bidrog starkt till att generera leads, som sen blev kunder, vilket gjorde att NodeOne kunde växa till Supergasell. Synd att så få svenska företag har fått upp ögonen för kraften i screencast och deras audiella motsvarighet podcast.

Några svenska exempel på content marketing med podcast och screencast:

Nyhetsbrev per epost

Bland det värsta som finns efter myggor och brännmaneter är oombedd reklam som kommer med epost. Somliga kallar det nyhetsbrev – jag kallar det spam. Bland det bästa som finns efter familj och goda vänner är intressant, tankeväckande eller roligt innehåll som jag prenumererar på via epost. Somliga kallar det nyhetsbrev – jag också i brist på bättre svenskt ord. Redaktionellt producerat nyhetsbrev som skickas per epost till dem som aktivt har prenumererat på är en potent kanal för innehållsmarknadsföring. SEB:s Placeraren, här majnumret 2013, är ett utmärkt exempel på hur det skall göras.

Några svenska exempel på content marketing med nyhetsbrev per epost:

Presentationer, e-böcker med mera

Förutom de kanaler för content marketing jag har givit exempel från ovan, så finns det många andra. Det är dock svårare att hitta bra svenska exempel att lyfta fram. Men jag har skramlat ihop några.

Några svenska exempel på content marketing med presentationer och e-böcker:

Kundtidningar i tryck

Till sist några traditionella exempel på content marketing i form av tryckta kundtidningar. Roligt att nämna i sammanhanget är Ulla, en kundtidning utgiven av lågprisvaruhuset Gekås i Ullared. Det lär vara den enda marknadsföring de gör överhuvudtaget.

Några svenska exempel på content marketing med kundtidning i tryck:

Fler exempel

Lämna gärna en kommentar nedan med tips på andra bra exempel på svensk content marketing.

Thomas Barregren

Författare: Thomas Barregren

Thomas är en av Sveriges främsta tänkare inom marknadskommunikation i allmänhet och content marketing i synnerhet. Han är en av grundarna till kommunikations- och mjukvarubyrån KNTNT som bland annat har utvecklat planerings, publicerings och rapporteringsverktyget Konzilo. Thomas har arbetat med strategi och content management sedan 2004. Under nio år var han vd för en digitalbyrå som var Sveriges mest snabbväxande bolag och numera ingår i Wunder Group. Thomas har anlitats som talare på IDG:s Webbdagarna, Sveriges Mediebyråers Stockholm Media Week, Content Marketing Norges Epic Content MarketingWednesday Relations Content Marketing Day, DI:s Gasellträff med flera konferenser. Han har förläst vid bland andra IHM och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, hållit föredrag på uppdrag av bland andra Sveriges Kommunikationsbyråer (Komm!), Väst Svenska Handelskammaren och Business Region Göteborg. Han är också medförfattare till boken Content marketing – Värdeskapande marknadskommunikation.

Läs mer av Thomas Barregren

eget nec amet, ut odio luctus leo. felis quis justo
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest