Det gäller din närvaro Kntnt Peptalk 7

I det sjunde avsnittet av Kntnt Peptalk pratar Gabriella Myrén om direktsändning – både bokstavligen och bildligen. Lyssna eller läs, och bli inspirerad.

Direktsändning. En enda unik tagning som man får leva med resten av livet. Ingen chans att göra om. Möjligtvis utvärdera efteråt i syfte att lära sig till nästa gång, ja. Men att ta om det som blivit fel, det går bara inte. Det är nu, det är här, ta chansen eller låt den gå dig förbi.

Valet är oåterkalleligt.

Antingen älskar man det. Eller så skyr man det. Antar jag.

Direktsändningens väsen

Häromveckan spelade jag i en direktsänd radiogudstjänst. Och det var under de spänningsfyllda, förväntansfulla minuterna strax innan sändning som direktsändningens väsen slog mig med ganska stor kraft.

Här satt femtiotalet människor på helspänn.

De hade kommit i god tid – vilket inte tillhör vanligheterna. De hade fått instruktioner om hur gudstjänsten skulle gå till. Vi hade övat psalmerna. Mötesledaren hade berättat om temat för dagen; det livgivande vattnet sett ur olika perspektiv. Alla medverkande hade repeterat enskilt och tillsammans, klockat alla tider, diskuterat eventuella snåriga passager och identifierat kritiska checkpoints för att kunna bedöma hur den extremt begränsade tiden skulle fördelas ifall något skulle avvika från tidplanen. Vid direktsändning kan ju faktiskt allt hända.

Koncentration som gick att ta på

Nu var det knäpptyst.

Producenten stod längst fram och väntade in eko-nyheterna. Med hörsnäcka i ena örat rapporterade han att nyhetsläsaren berättade om avskurna vattenledningar i Syrien – se där, det var ju dagens ämne även här.

Näst väntade vädret. Det kylslagna vinterlandskapet skulle belysas av strålande sol och klarblå himmel – visst, vi kände igen oss i beskrivningen och log igenkännande. Sen drog det igång.

Lugnt, samlat, men med en koncentration som gick att ta på.

En gemensam förväntan på att det här skulle bli kul och att vi alla var och en, var en del av det stora hela. Det hängde på oss tillsammans. På vår inställning. På vår delaktighet. På vår vilja att på riktigt närvara, agera och reagera på allt som skulle hända.

Alla hade på sitt sätt gjort sig klara inför direktsändningen. Förberedelserna var över. Allas fokus var inställt på de 57 minuter som nu skulle följa. Vi var redo.

Närvaron kräver allt och ingenting

Någon har sagt att det finaste du kan ge någon annan är din närvaro.

Jag är villig att hålla med.

Tid är det enda vi alla har begåvats lika mycket av. Om man tänker att tid inte är en viss längd. Utan att tid är nu. Det bästa du kan göra är att förvandla sekunderna till närvaro.

Samtidigt som närvaron kräver allt av dig, kräver den ingenting.

Möjligtvis ditt ”bara vara”. Fast bara vara är inte alls något bara. Att bara vara och dessutom vara det innerligt, det är banne mig en konst.

Den viktiga förberedelsen

Ta alla dessa bröllopsdagar som exempel. Snacka om direktsändning. Du får en chans att utforma och göra ditt livs bästa dag. En dag som föregåtts av månader av förberedelser. Detaljer som putsats omsorgsfullt och väl. Val som vägts fram och tillbaka, förmodligen flera gånger om. Planeringar i det oändliga, förväntningar in absurdum.

Så kommer äntligen dagen. Dagen som ska förvandlas till minnen som ska räcka för ett helt liv. Som ska bära när det blir tufft. Som ska bli en grund att utgå ifrån.

Ett brudpar, omgivna av många engagerade människor som vill samspela. Människor som kommer dit för att hylla dig, er, det ni har tillsammans. Det är en magisk känsla – men den kräver all din närvaro för att slå ut i fullaste blom.

Den viktiga förberedelsen.

Och samtidigt den avgörande punkt när du säger till dig själv att: Nej, nu får det räcka med förberedelser. Nu kan jag inte styra något mer. Nu är det bara att åka med. Och njuta av resan.

Njuta av stunden

Många elitidrottare brukar förklara det på ungefär samma sätt. ”Mina förväntningar på tävlingen? Nej, nu ska jag bara njuta av stunden, ha roligt, göra allt jag kan.” Det verkar rätt självklart när man tänker på det.

Ett finallopp på en OS-arena är inte rätta stället att fintrimma teknik.

Det ska man ha gjort långt tidigare. Nu är det direktsändning och dags att skörda frukterna av allt slit, fokusera på stunden och uppgiften och bara njuta. Närvara på bästa sätt, helt enkelt.

I yrkeslivet då? Finns det något i vårt yrkesliv som skulle kunna liknas vid direktsändning?

Bättre förberedda

Vad skulle hända om vi kom bättre förberedda till nästa möte?

”Herregud, förbereder hon aldrig sig?”, kanske du undrar. Jodå. Det gör jag. Allt som oftast. Men jag tror att vi kan lägga på ytterligare några lager förberedelser.

Ofta tar man fram fakta inför ett möte. En presentation. En keynote. Något dokument som man kan lämna över. Men hur ofta förbereder vi oss på själva mötet mellan mötesdeltagarna? Skulle vi rentav kunna förbättra samspelet mellan oss i mötet om vi kom dit mer förberedda inför det som möjligtvis skulle kunna sägas och göras?

Vad jag är ute efter är att så långt det är möjligt eliminera allt sånt som tar fokus från mötets kärnfråga. Som till exempel ett alldeles för osunt fokus på oss själva. ”Sa jag något smart? Fick jag med mig några ja-sägare? Förbättrades mina odds inför framtiden?”

Närvarokoll

All denna oro.

All denna rädsla att inte räcka till eller tro på att man ständigt behöver hävda sig. Det kan inte vara hälsosamt. Snarare kontraproduktivt och något som står i vägen för det viktiga samspelet. Och jag lovar, det är definitivt inget som gynnar affärerna i det långa loppet.

Tänk om det i början av alla möten gjordes en riktig närvarokoll.

Ett uppriktigt försök att samla alla deltagare kring ett enat fokus. Mitt tips är att vi sätter upp det på vår agenda till nästa möte.

Direktsändnings nerv

Jag gillar direktsändning för dess nerv och distinkta stråle av närvaro. När allt icke-viktigt faktiskt är väldigt oviktigt. När det finns en gemensam överenskommelse om att ”nu är vi bara här och ser till att göra det allra bästa av det – tillsammans”.

Då man har rensat skallen på sig själv, börjat fokusera på det som ska göras istället för hur just jag möjligtvis gör det. Då, när man vägrar fastna i oviktiga detaljer. Då, när man kan släppa jaget och istället verka för det större och högre syftet.

Man förväntar sig en skillnad efteråt.

En skillnad som bara kan komma när flera människor samverkar.

Livsnerven som blixtrade till

Gör vi en särskrivning av ordet blir det direkt sändning. Och något som sänds direkt förutsätter väl att det finns en mottagare i närheten redo att fånga upp signalen och återkoppla på den.

Många som fattat stora livsavgörande beslut kan i efterhand vittna om en särskild händelse i deras liv då allt ställdes på ända. Kanske var det just närvaron eller livsnerven som blixtrade till, blandade sig i och förändrade allt. Just för att du var redo att möta den.

On air

Närvaro. Det allra finaste du kan ge någon annan. Och dig själv. Slösa med den när den behövs. Tillåt dig att ta paus från den ibland. Det är också ett sätt att vårda dig själv och ladda nya batterier.

Konsten är att veta när den röda on air-lampan bör lysa eller inte.

När det är direktsändning eller repetition. När det är tid för förberedelser eller skarpt läge.

Din närvaro är förutsättningen för ett riktigt möte med någon annan. Det är först då något nytt kan hända.

Tack för nu.

Läs eller hör Gabriellas alla krönikor!

Gabriella Myrén

Författare: Gabriella Myrén

Gabriella Myrén är copywriter med förflutet på Forsman & Bodenfors, Mecka och Sunny Side Up; som också har provat på den andra sidan hos bland andra NCC, och undervisat vid Göteborgs Universitet. Idag driver hon den egna byrån MYRENMYREN. Här sammanför hon alla sina kompetenser som pedagog, reklamkreatör, skribent och musiker. Hållbarhetsfrågorna ligger henne varmt om hjärtat och hon drivs av övertygelsen att konkurrenskraften hos företag till stor del avgörs av dess förmåga att kommunicera – såväl inåt som utåt i organisationen.

Läs mer av Gabriella Myrén

adipiscing ipsum felis quis, elit. felis consequat. lectus in eget vulputate, diam
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest