Hur och varför du ska optimera dina bilder för bildsöket

Att söka på bilder för inspiration eller fakta innan ett köp hör idag till vanligheterna. Tänk till exempel på när du skall boka ett boende till semesterresan eller köpa en ny soffa. Vill du driva trafik till din webbplats är det därför viktigt att du optimerar dina bilder för Google och andra sökmotorer. I dagens blogginlägg tipsar vår krönikör Alexandra Jung på Iprospect om saker du behöver titta särskilt noga på för att indexeras i bildsöket på bästa vis. 

Så optimerar du dina bilder

Bilderna utgör en otroligt viktig del av besökarens upplevelse av en webbplats samtidigt som de gör webbplatsen mer lättläst och intressant. Är bilderna dessutom optimerade på ett korrekt sätt driver bildsöket den organiska trafiken.

Att optimera bilder för bildsökets skull är en relativt enkel process och behöver inte ta lång tid. Ändå är det något som ofta glöms bort och leder till att du går miste om relevant trafik. I denna artikel går jag igenom de viktigaste delarna vid uppladdning av bilder med syfte att förbättra din synlighet i bildsöket.

Välj ett relevant filnamn

Filnamnet är en kortare beskrivning av vad bilden visar. Redan innan du laddar upp en bild behöver du se över bildens filnamn för att säkerställa att det är relevant och återspeglar bildens innehåll.

Ett vanligt misstag är att inte se över filnamnet alls, utan istället ta bilden direkt från kameran med ett namn som ”IMG_9100”. Detta namn säger varken besökare eller sökmotor något och gör det därför svårt för bilden att nå bra positioner i bildsöket – så det vill vi ändra på!

Vad vi behöver göra är att ändra namnet på bilden till de sökord som vi vill att bilden ska synas på i sökresultatet. Vid namngivningen är det viktigt att du tänker på att separera orden med bindestreck istället för att använda mellanslag eller skriva ihop orden.

Alt-texten beskriver bilden för sökmotorn

Till skillnad från filnamnet som är en kortare beskrivning av vad bilden visar, är alt-texten en längre alternativ beskrivning av bildens information.

Alt-texten är en förkortning av ”alternative text” och utgör en av de viktigaste delarna när det kommer till bildoptimering. Eftersom sökmotorerna än så länge inte kan läsa av innehållet i en bild behöver vi använda ord som beskriver för sökmotorn vad bilden föreställer.

Alt-texten bör vara beskrivande och lätt att förstå samtidigt som den inkluderar relevanta sökord. Men tänk på att texten endast behöver användas för de bilder som vi vill ska indexeras av sökmotorerna. Bilder på designelement som exempelvis bakgrunder kan därför ignoreras.

Denna kortare beskrivning av bilden är inte bara bra för sökmotorerna utan blir också synlig för användaren om bilden av en eller annan anledning inte kan visas just då. Alt-texten läses också upp av skärmläsare eller andra enheter som hjälper personer som har försämrad syn.

Exempel på bildoptimering

För att förstå hur det hänger ihop har jag tagit fram tre exempel på hur en bild på en kattunge kan optimeras för bildsöket.

Först en bild som är dåligt optimerad, som varken säger mycket för sökmotor eller besökare med skärmläsare:

<img src="IMG_0003.png" alt=""/>

Sedan en bild som är okej optimerad – viss information finns men det går att förbättra ytterligare:

<img src="katt.png" alt="kattunge"/>

Och avslutningsvis ett exempel på hur en väloptimerad bild, som ger mer relevans för sökmotor och användare, kan se ut :

<img src="devon-rex-kattunge.png" alt="Devon rex kattunge sover i fönstret">  

Bildernas laddningstid påverkar webbplatsen

Det är alltid viktigt att sträva efter en så snabb webbplats som möjligt för en positiv användarupplevelse. Och något som tenderar att avsevärt höja laddningstiden är stora och högupplösta bilder.

Har ni mycket bilder på er webbplats? Då är detta en extra viktig punkt. Se till att bilderna är komprimerade så att de inte fördröjer webbplatsens laddningstid. En rekommendation är att komprimera samtliga bilder, men att lägga fokus på de som är större än 100 kb.

Om ni använder Wordpress är två populära plugins som ni kan använda WP Smush Pro och EWWW Image Optimizer, vilka komprimerar bilderna utan att gå miste om kvalité.

Beskär inte bilder med HTML eller CSS

Undvik att beskära stora bilder med hjälp av HTML eller CSS attribut eftersom de gör att den fulla bildens storlek hämtas vid inladdning av sidan, vilket i sin tur leder till en långsammare laddningstid.

Se därför till att bilderna är i korrekta mått för sitt ändamål redan vid uppladdningen.

Vill du läsa mer om laddningstider och hur du kan göra din webbplats snabbare? I mitt tidigare inlägg, 5 tips på hur du förbättrar webbplatsens laddningstid, delar jag med mig om just detta.

Webbplatskartor för bilder

En webbplatskarta hjälper sökmotorerna att lättare förstå och indexera innehållet på en webbplats, vilket även inkluderar bilderna.

För att hjälpa sökmotorerna att hitta våra bilder samtidigt som vi ger dem så mycket information som möjligt behöver vi se till att bilderna är inkluderade i en webbplatskarta anpassad för bilder.

Vill du läsa mer om detta ämne rekommenderar jag Googles riktlinjer om webbplatskartor för bilder.

Alexandra Jung

Författare: Alexandra Jung

Alexandra Jung arbetar som SEO-konsult på iProspect. Hon hjälper företag att förbättra sin digitala närvaro genom bättre synlighet i det organiska söket. Tidigare har hon studerat onlinemarknadsföring på Medieinstitutet och programutveckling .NET på Nackademin i Stockholm. Alexandra har ett brinnande intresse för teknik och det digitala.

Läs mer av Alexandra Jung

consectetur tristique dapibus Aliquam risus. velit, pulvinar Donec Curabitur venenatis, ipsum
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest