Okända sanningar om svenskarna och internet Pamela Davidsson: okända sanningar om svenskarna och internet (Kntnt frukost 30, del 2 av 2)

På vårens första Kntnt frukost den 26 januari gästades vi av två inspirerande talare. Dels fick vi besök av Christopher Engman vars framträdande du kan läsa om i den första artikeln om detta event. Och dels gästades vi av Pamela Davidsson vars föreläsning du läser mer om och även kan beskåda i denna artikel.

En årligen återkommande studie

Hur beter vi oss på nätet egentligen? Pamela Davidsson är statistikchef på Internetstiftelsen. Hon är inbjuden till dagens Kntnt frukost för att tala om några mindre uppmärksammande, men minst lika intressanta, resultat från den årliga och alltid lika uppmärksammade undersökningen Svenskarna och Internet.

Studien är en del av det internationella forskningsprojektet World Internet Project som följer internets spridning och användning runt om i världen och genomfördes under 2016 för sjuttonde gången.

Innehållet i föreläsningen

Pamela har ett SM i Excel i bagaget och hennes brinnande intresset för siffror går inte att ta miste på. Med stor inlevelse berättar hon att internet nu, för första gången i undersökningens historia, är den viktigaste källan till information. Vi får också veta att hela 93% av Sveriges befolkning över 12 år använder internet någon gång, att drygt 80% gör det varje dag liksom att användningen i vissa åldrar uppnår 100%. Vi konstaterar också att tiden vi använder internet nära nog fördubblats under en tioårs-period och att vi, inte helt otippat, spenderar allt större andel av internettiden i mobilen.

Andra frågor som Pamela ger svar på i sin föreläsning är:

 • vilken typ av mobiltelefon vi har och hur fördelning över åldrar ser ut
 • andel barn i olika åldrar som har tillgång till en egen mobil
 • vad vi gör på internet
 • sociala medier vi använder
 • hur vi e-handlar
 • i vilken form vi läser dagstidningen
 • hur kanalernas playtjänster utvecklas
 • hur vi tar del av film/video på nätet och hur många som betalar för det
 • i vilken utsträckning strömmad tv stjäl tid från tablån
 • hur stor del av befolkningen som lyssnar på poddar och hur utvecklingen ser ut
 • vilka medier som är viktigast som informationskälla beroende på ålder

Se presentationen

Vi spelade in Pamelas presentation, som en tjänst till dig som inte kunde komma, och för dig som vill se och höra presentation igen. Du kan se filmen nedan eller på Vimeo eller YouTube. Om du föredrar att bara lyssna så kan du göra det på SoundCloud. Vi ber om ursäkt för dålig ljudkvalitet i början av presentationen som blir bra efter några minuter när Pamela inser att hon glömt slå på mikrofonen 😉

Länkar till sådant som Pamela tar upp i filmen

Mer från Internetstiftelsen

Kvällen före frukosten passade vi på att prata med Pamela om en annan spännande studie som hon ansvarar för: Apparat. Det är en kartläggning av vad folk gör med sina smarta telefoner. Att vi spenderar alltmer tid i vår mobil är ju knappast någon kioskvältare men hur vi använder vår smarttelefon är inte lika givet.  Lyssna på vårt samtal i avsnitt 84 av Kntnt Radio.

Pia Tegborg

Författare: Pia Tegborg

Pia Tegborg lämnade i mitten av 90-talet Handelshögskolan i Göteborg med en MBA. Hon har sedan dess arbetat med marknadsföring, verksamhetsutveckling och företagsekonomi. Under tolv år var hon anställd på Sveriges Kommunikationsbyråer. Där ledde hon bland annat arbetet med reklamvärldens mest prestigefyllda tävling: Guldägget. Hon var också ekonomichef. Sedan 2013 hjälper hon företagsledningar att utveckla innehållsstrategi och processer för content marketing.

Läs mer av Pia Tegborg

vel, consectetur Aenean libero. Curabitur Praesent Lorem ipsum ut sit dolor. non
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest