Öppen källkod – en strategisk fördel

Jag vet! Du jobbar med kommunikation, marknadsföring eller försäljning. Inte IT. Trots det bör du läsa denna text som kort förklarar varför du alltid ska välja fri programvara med öppen källkod om du kan.

Upphovsrätten

Upphovsrättslagen jämställer datorprogram med andra litterära och konstnärliga verk. Det innebär att den som skriver ett program – eller det företag som anställer någon för att skriva ett program – har en vittomfattande och exklusiv rätt att bestämma vem som får använda programmet och på vilka villkor.

Proprietär programvara

Företag som utvecklar proprietär programvara använder denna rätt till att begränsa friheten för dig som kund. Du får inte använda programmets källkod eller försöka ta reda på hur det är konstruerat. Därför kan inte du – eller den leverantör du föredrar – anpassa och integrera programmet eller rätta fel i det. Du är utelämnad till programvaruföretaget och de åter­försäljare och konsulter som de godkänner eller ”certifierar”.

De proprietära programvaru­företagen använder upphovs­rätten för att stänga inne dig och stänga ute andra leveran­törer. De skapar en monopolliknande ställning åt sig själva. Det gynnar inte dig som kund, som får minskat utbud, sämre service och högre priser – det gynnar bara de proprietära programvaruföretagen.

Fri programvara och öppen källkod

Men samma rätt – att som upphovsman bestämma vem som får använda programmet och på vilka villkor – kan också användas för att ge dig som kund frihet att anpassa, förbättra och vidareutveckla programmet efter dina behov. Istället för att använda upphovsrätten till att begränsa din frihet, så kan den användas för att erbjuda dig fri programvara (free software):

  • Du är fri att använda programmet som du själv vill
  • Du är fri att ta reda på hur programmet fungerar och förändra det som du vill (för att anpassa det till dina behov och integrera det med andra program och system)
  • Du är fri att dela med dig av programmet
  • Du är fri att förbättra programet och dela med dig av dina förbättringar till allas gagn

Eftersom dessa friheter förutsätter att du har tillgång till och får använda programmets källkod, så har de öppen källkod (open source).

Förändrad styrkebalans

Öppen källkod är alltså ett intelligent sätt att använda upphovsrätten till fördel för dig som kund. Istället för att vara utlämnad till en programleverantörs godtycke, så är du med öppen källkod fri att välja den leverantör som erbjuder bäst service till rätt pris.

Är du missnöjd med en leverantör kan du när som helst byta till en annan. Öppen källkod får vågskålen att tippa till din fördel som kund.

Kntnt använder i möjligaste mån programvara som är fri och har öppen källkod (till exempel WordPress och Mautic) och bidrar med egen öppen källkod.

Thomas Barregren

Författare: Thomas Barregren

Thomas är en av Sveriges främsta tänkare inom marknadskommunikation i allmänhet och content marketing i synnerhet. Han är en av grundarna till kommunikations- och mjukvarubyrån KNTNT som bland annat har utvecklat planerings, publicerings och rapporteringsverktyget Konzilo. Thomas har arbetat med strategi och content management sedan 2004. Under nio år var han vd för en digitalbyrå som var Sveriges mest snabbväxande bolag och numera ingår i Wunder Group. Thomas har anlitats som talare på IDG:s Webbdagarna, Sveriges Mediebyråers Stockholm Media Week, Content Marketing Norges Epic Content MarketingWednesday Relations Content Marketing Day, DI:s Gasellträff med flera konferenser. Han har förläst vid bland andra IHM och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, hållit föredrag på uppdrag av bland andra Sveriges Kommunikationsbyråer (Komm!), Väst Svenska Handelskammaren och Business Region Göteborg. Han är också medförfattare till boken Content marketing – Värdeskapande marknadskommunikation.

Läs mer av Thomas Barregren

risus. Lorem diam consectetur massa nec ut tristique Donec efficitur. suscipit
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest