Så kan YouTube-nätverk hjälpa dig med influencer marketing Kntnt Radio 90 med Nicole Haman

Hur är det att jobba med youtubers, göra en egen produktion och vad kostar det? Det reder vi ut i vårt samtal med Nicole Haman, försäljningschef på det svenska youtube-nätverket United Screens. Lyssna nu!

Influence marketing – personligheter som påverkar

Influencer marketing, det vill säga att betala en person med stort inflytande på din målgrupp att göra reklam för din produkt, börjar bli vanligt förekommande. Ett företag som gått i bräschen för denna typ av marknadsföring är United Screens med över 550 youtubers i sitt stall. Utmärkande för dessa personer är att de lyckats bygga ett så pass starkt varumärke kring sig själva att de ofta når en miljonpublik på YouTube.

Så får youtubers betalt

YouTube har idag över en miljard användare och varje minut laddas 400 timmar (!) videomaterial upp. Utvecklingen har varit explosionsartad sedan den allra första videon laddades upp på YouTube den 23 april 2005.

För den som vill förtjäna sitt levebröd som youtuber finns i princip tre sätt: Få en del av reklamintäkten på annonser i anslutning till din video. Ta betalt för att själv göra reklam i videon. Eller gör reklam för något du själv säljer. Det första är klassisk reklam. Det sista är content marketing (om det sker systematiskt). Det mitt emellan är influence marketing.

Så går produktionen till

En av United Screens största stjärnor är Therése Lindgren. På uppdrag av Teknikföretagen har hon spelat in videoklipp där hon testar teknik i syfte att attrahera fler tjejer till tekniska utbildningar. I vårt samtal berättar Nicole hur produktionen går till. Väl värt att lyssna på för dig som funderar på att göra något liknande! Så här kan det se ut:

Några andra kandidater för influence marketing samarbete inkluderar:

Exempel på branded content

United Screens gör också egna produktioner i samarbete med företag, så kallad branded content. Så har de hjälpt SCA ända sedan United Screens slog upp dörrarna 2013. Deras webb-tv serien Gravid för en vecka har en halv miljon visningar i månaden. Du hör Nicole berätta om samarbetet i podden.

Att mäta effekten av ett YouTube-samarbete

Google, som äger YouTube, samlar in mycket data om tittarna. Men utöver besöksstatistik får youtubern inte ta del av detta. Förmodligen av affärsmässiga skäl. Det är därför inte helt enkelt att påvisa effekten av ett youtube-samarbete. För att lösa det har United Screens i samarbete med ett researchföretag rekryterat en egen youtube-panel på 350 personer. Du hör hur det fungerar i podden.

Vad kostar influence marketing

Så vad kostar det? Fråga du säkert vill ha svar på. Och det får du! Både vad en influencer kostar och vad ett varumärkessamarbete som SCA kostar. Missa inte det!

Lyssna på Kntnt Radio

Enklaste sättet att lyssna på Kntnt Radio är med en podcast-app på din smarttelefon eller surfplatta. Här är några alternativ:

När du har en podcast-app är det bara att söka efter KNTNT och sen prenumerera på Kntnt Radio.

Du kan också prenumerera genom att ange denna URL.

Sist men inte minst kan du ladda ned dagens program eller lyssna här:

Musik: All Alone © Ivan Chew (CC BY 3.0)
Musik: Runaway © Alyssa Riley (CC BY-SA 3.0)

Pia Tegborg

Författare: Pia Tegborg

Pia Tegborg lämnade i mitten av 90-talet Handelshögskolan i Göteborg med en MBA. Hon har sedan dess arbetat med marknadsföring, verksamhetsutveckling och företagsekonomi. Under tolv år var hon anställd på Sveriges Kommunikationsbyråer. Där ledde hon bland annat arbetet med reklamvärldens mest prestigefyllda tävling: Guldägget. Hon var också ekonomichef. Sedan 2013 hjälper hon företagsledningar att utveckla innehållsstrategi och processer för content marketing.

Läs mer av Pia Tegborg

libero ut non sit Curabitur risus suscipit commodo venenatis, elementum accumsan
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest