Så optimerar du dina videos för YouTube och söket

Världens näst största sökmotor och Sveriges tredje mest besökta webbplats. Vi pratar förstås YouTube – kanalen som ökar stort och snart kan ses som en hygienfaktor i den digitala marknadsföringsmixen. Men hur hittar tittare och sökmotorer till just era YouTube-videos? Har du frågor på det ska du läsa dagens krönika författad av Alexandra Jung på Iprospect!

Världens näst största sökmotor

YouTube är idag världens näst största sökmotor och Sveriges tredje mest besökta webbplats. Bara det säger en hel del om att YouTube är en otroligt intressant och stark marknadsföringskanal som är så mycket mer än klipp på söta kattungar.

Webbplatsen kryllar bland annat av ”How-To”s, DIYs och annat inspirerande innehåll. Genom att börja optimera och ladda upp innehåll på YouTube kan ert innehåll inte bara synas på YouTube utan även i Googles video- och sökresultat.

Bilden ovan visar hur det kan se ut när ett klipp får synlighet i Googles egna sökresultat.

YouTube fungerar som en sökmotor

Något som de flesta inte tänker på är att YouTube fungerar precis som andra sökmotorer. Det finns algoritmer som bestämmer vilka träffar, i detta fall videos, som ska visas högst upp i listorna. Algoritmen är ständigt under utveckling och vad som exakt ingår i en specifik algoritm går inte att veta, men det finns vissa faktorer som är ett måste för att få synlighet.

I denna artikel tipsar jag om hur tittare lättare hittar era videos. Varsågoda!

Optimera er kanal

Börja här. Er kanal på YouTube kan ses lite som en egen webbplats där ni har möjlighet att välja vilket innehåll ni vill lyfta fram och vilken känsla ni vill förmedla för era tittare.

Säkerställ därför till att följande punkter är ifyllda på er kanal:

• Profilbild

• Banner

• Korrekt land (Sverige om det är en svensk kanal)

• Kanalbeskrivning

• Länkar till webbplats och sociala medier

Trailern genererar följare

Kanske har ni uppmärksammat att vissa kanaler har en video högst upp i kanalen och att denna börjar spelas automatiskt? Detta är en trailer och visas endast för tittare som inte följer er kanal.

Trailern är perfekt för att introducera nya tittare och bör därför ge tittaren en kort och inspirerande inblick i vilka ni är och vilken typ av innehåll denne kan förvänta sig. Efter trailerns slut kommer tittaren att bli uppmanad att börja följa er kanal.

För tittare som redan följer er har ni möjlighet att välja att visa en specifik video, spellista eller er senaste aktivitet.

Optimering av metadata

Metadata är den information som du fyller i om videon för att hjälpa sökmotorerna att förstå vad er video handlar om – i detta fall titel, beskrivning samt taggar. Videons titel och dess beskrivning ska alltid vara unik för den specifika videon.

För er som redan arbetar med sökmotoroptimering för en webbplats är detta inget nytt utan det fungerar på samma sätt.

Bilden visar hur det kan se ut när man justerar metadatan på sin video.

En korrekt utformad titel

Titeln är en av de första sakerna man tittar på när man gjort en sökning. Många gånger är den avgörande för om besökaren väljer att klicka på klippet eller inte. Tänk på att texten i titeln gärna ska vara kort, vara lockande och inkludera relevanta sökord som matchar användarens sökning.

För bästa resultat bör titeln vara 60-70 tecken lång inklusive blanksteg. Är texten för lång syns inte allt innehåll i resultatet utan den blir avklippt. Därför är det viktigt att utforma titlarna på ett korrekt sätt redan från första början.

Tips! Använd Googles egna verktyg Keyword Planner för att få insikter och inspiration om vilka sökord och sökvolymer som kan vara aktuella.

Beskrivningen ger svar på innehållet

Beskrivningen är den underliggande text som visas både i YouTube och i Googles egna sökresultat. Den ger oss möjlighet att berätta för såväl tittare som sökmotorer vad vår video faktiskt handlar om.

Se därför till att det första stycket i beskrivningen är runt 156 tecken och beskriver innehållet väl samtidigt som det uppmuntrar användare att klicka på just er video. Här är det även bra att inkludera relevanta sökord som ni redan använt i videons titel.

Var inte rädda för att använda mer än 156 tecken, den text som överskrider detta kommer hamna under ”Läs mer”-sektionen.

Tips! Lägg gärna till ert företags sociala länkar samt webbplats i videons beskrivning – det underlättar för användare att hitta er snabbt och enkelt.

Taggar/etiketter kompletterar

Taggar, eller etiketter som det heter på svenska, används för att beskriva vad videon handlar om. Dels för YouTube själva men även för tittarna, och kan ses som ett komplement till de ord som inte fick plats i titeln eller beskrivningen.

Som alltid har relevansen stor betydelse. Undvik därför taggar som inte passar er video eller som ser spammiga ut.

Om er video till exempel handlar om pannkakor kan taggarna vara pannkakor, recept pannkakor, hur gör man pannkakor, bästa pannkaksreceptet och så vidare. Som mest kan man ha 120 taggar på en video, men håll er runt 10 stycken eller så länge de
taggar ni väljer fortfarande känns aktuella.

Organisera dina videos i spellistor

Spellistor låter dig organisera videos på din kanal i olika grupper baserat på vad videon handlar om. Om ni har en serie med videos där alla har samma ämne kan ni samla dessa i en spellista. Det brukar öka antalet visningar och den totala tiden en besökare är på er kanal eftersom det spelas upp nya videos med likartat innehåll.

En tittare som precis har sett ett klipp om ett specifikt ämne är ofta mer benägen att stanna kvar och se mer.

Eftersom spellistan kan indexeras i YouTubes resultat behöver ni se över hur ni namnger spellistorna. Namnet på spellistan bör vara kort, beskrivande och innehålla relevanta sökord.

Ovan är ett urval från en kanal som har delat upp sina recept i olika spellistor – veganska, middag och frukost. Möjligheterna är oändliga!

Skapa innehåll av hög kvalité

Att de videos man producerar ska intressera målgruppen och vara av hög kvalité kan låta som en självklarhet men är väldigt viktigt att tänka på. YouTube tar i sin beräkning med hur mycket tittarna ser av er video innan de går vidare, eller om de stannar kvar på er kanal och tittar på ert övriga innehåll.

Det kan ses som en indikation på att tittarna är nöjda och tycker era videos erbjuder bra innehåll, vilket är en förutsättning för att kunna ranka väl.

Med andra ord räcker det inte med en väl optimerad video. Om tittarna inte tycker om innehållet du erbjuder och stänger av klippet, får videon ändå inte god synlighet!

Tips! Använd Keyword Planner redan i planeringsskedet av en video. Se vad det finns sökningar kring och utforma videon utifrån vad personer faktiskt är intresserade av.

Alexandra Jung

Författare: Alexandra Jung

Alexandra Jung arbetar som SEO-konsult på iProspect. Hon hjälper företag att förbättra sin digitala närvaro genom bättre synlighet i det organiska söket. Tidigare har hon studerat onlinemarknadsföring på Medieinstitutet och programutveckling .NET på Nackademin i Stockholm. Alexandra har ett brinnande intresse för teknik och det digitala.

Läs mer av Alexandra Jung

justo libero. ipsum leo felis Lorem dapibus id, commodo diam Aenean ante.
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest