Tre tips för dig med skrivvånda

Tycker du det är svårt att skriva? Att komma igång? Jag med. Och säkert de flesta andra som skriver. Men det finns några enkla saker du kan göra för att underlätta. I den här bloggposten tipsar jag dig om tre saker som hjälper mig.

1. Hitta den kreativa luckan

Jag är kreativ på morgonen. Då sprutar idéerna. Kommer jag igång då, före allt annat, så infinner sig flytet. Om jag får arbeta ostört håller det i sig tills hungern gör sig påmind. Då är klockan ofta en bra bit efter lunch. Ofta har jag ännu inte ätit frukost. Men om jag börjar med något annat, så går kreativiteten förlorad, och med den flytet. Likaså om jag blir avbruten. Då försvinner magin.

Tiden från att jag vaknar tills jag måste göra något annat än skriva, till exempel äta, är min kreativa lucka. Det är då jag skriver bäst. När har du din kreativa lucka? På morgonen, som jag? På kvällen, när barnen har lagt sig? Eller mitt på dagen? Försök hitta din kreativa lucka, och ta tillvara på den. Boka den i din kalender. Schemalägg den.

Andra som skriver mycket och som ger skrivråd lyfter också fram en fast tid för skrivande som ett av de viktigaste tipsen för att lyckas.

2. Träna skrivmuskeln

En annan framgångsfaktor som journalister, copywiters och framgångsrika bloggare lyfter fram är vikten av att skriva regelbundet. Det är med skrivandet som med kroppen. Båda behöver motion för att hålla sig i trim. Jag vet av egen erfarenhet att det är mycket lättare att skriva, och skriva bra, om man håller igång skrivandet. Och jag vet också av egen erfarenhet att det är tungt att komma tillbaka om man har slappat under semestern.

Så försök att skriva varje dag. Även när du inte behöver. Skriv i så fall för byrålådan, din dagbok eller din eller någon annans blogg. Själv bloggar jag om livet som förälder till seglande barn. Det är också ett bra ställe att experimentera – något som vi pratade om i avsnitt 11 av Kntnt Radio.

3. Döva den inre redaktören

Ett tredje och sista tips är att göra precis det jag gör just nu – i skrivande stund. Att bara låta orden strömma ned på pappret – förlåt i ordbehandlaren – utan vidare eftertanke och redigering. Det blir ostrukturerat (fria associationer brukar vara det). Massor av stavfel (effekt av pekfingervals i högt tempo). Konstig meningsbyggnad (inte minst ofullständiga satser). Och andra tokigheter. Men jag låter fingrarna dansa vidare.

Jag har dövat den inre redaktören. Den där som kan fastna på ett ordval. Som avskyr stavfel. Som vill ha struktur och logik i texten. Och som älskar att bygga långa och vindlande meningar, med många bisatser, inskjutna som den här, bara för att hen kan, och vill visa.

Att döva den inre redaktören, att associera utifrån ämnet och låta orden bara komma och snabbt plita ned dem, det är det viktigaste rådet jag ger dig idag. Det är en teknik som de allra flesta duktiga skribenter tillämpar i någon form.

Det kan vara svårt i början att koppla bort det kritiska tänkandet. Det kräver övning. Men om du tar mina råd på allvar, och börjar skriva dagligen, på en bestämd tid, så får du många tillfällen att också öva dig på detta.

Sen då?

När väl texten är förlöst, så får den inre redaktören visa den nyfödda sin kärlek. För även om den första texten ofta är förvånansvärt bra, intressant och, inte minst, livfullt, så är det efterbearbetningen som skiljer goda skribenter från dåliga.

Rätta stavfel. Putsa på ordval. Flytta meningar och hela stycken. Ta bort överflöd, och lägg till där det saknas. Allt det gör jag. Men jag behåller ofta ofullständiga satser, och meningar som inleds med konjunktioner. Punkten har hamnat där den gjorde för att för att markera paus – paus för eftertanke, för effekt, för andhämtning.

En fördel med efterbearbetningen, utöver att texten blir bättre, är att det inte är lika kreativt krävande. Det passar alltså utmärkt att göra på tid utanför den kreativa luckan.

Det finns mer att säga. Till exempel om att välja ämne och hitta en vinkel. Om bakgrundsresearch. Att hitta bilder. Och sätta rubrik. Saker som också måste göras. Men det får vara till en annan gång.

Sammanfattning

Så för att sammanfatta så har jag tre tips till dig:

  1. Hitta din kreativa lucka och planera ditt skrivande så att det sker på den tiden.
  2. Skriv varje dag, även när du inte behöver, för att hålla dig i trim.
  3. Skriv första utkastet som det kommer och gå sen tillbaka och gör all nödvändig redigering.

Den här texten skrev jag på mindre än 30 minuter. Den första versionen vill säga. Nu skall jag putsa på texten. Det behövs sannerligen! Och det lär ta betydligt mer än 30 minuter. Jag räknar den tiden i timmar.

Bra eller dåligt?

Var det här en bra text? Var den intressant, relevant och värdefull för dig? Eller var det bara snömos? Dela med dig av dina synpunkter i kommentarsfältet nedan, eller i sociala medier.

Bild © Jonathan Cooke/Shutterstock.

Thomas Barregren

Författare: Thomas Barregren

Thomas är en av Sveriges främsta tänkare inom marknadskommunikation i allmänhet och content marketing i synnerhet. Han är en av grundarna till kommunikations- och mjukvarubyrån KNTNT som bland annat har utvecklat planerings, publicerings och rapporteringsverktyget Konzilo. Thomas har arbetat med strategi och content management sedan 2004. Under nio år var han vd för en digitalbyrå som var Sveriges mest snabbväxande bolag och numera ingår i Wunder Group. Thomas har anlitats som talare på IDG:s Webbdagarna, Sveriges Mediebyråers Stockholm Media Week, Content Marketing Norges Epic Content MarketingWednesday Relations Content Marketing Day, DI:s Gasellträff med flera konferenser. Han har förläst vid bland andra IHM och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, hållit föredrag på uppdrag av bland andra Sveriges Kommunikationsbyråer (Komm!), Väst Svenska Handelskammaren och Business Region Göteborg. Han är också medförfattare till boken Content marketing – Värdeskapande marknadskommunikation.

Läs mer av Thomas Barregren

risus Aenean libero nec quis, non odio mattis Praesent in
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest