Varför är 4 av 5 vd:ar missnöjda med sina marknadschefer? Kntnt Radio 145

Statistiken är skrämmande. 80% av vd:arna är missnöjda med sin marknadschef! Samtidigt anser nästan lika många marknadschefer att de inte tillåts prestera sitt bästa. Varför denna diskrepans och vad kan du göra åt det? Det är ämnet för höstens första avsnitt av Kntnt Radio där vi också presenterar vår nya medarbetare. Missa inte. Lyssna nu!

Två ringrostiga poddare och en ny medarbetare

Körschema Kntnt Radio 145

Kära lyssnare: Välkommen till höstens första ordinarie program. Vi är som skolbarn som träffas efter ett långt skollov. Lite nervösa och fnittriga. Men vi hittar snart formen.

Under sommaren har vi fått en ny medarbetare som också medverkar: Robert Börjes. Till skillnad mot Thomas och mig – två inflyttade bohuslänningar – är Robert en tvättäkta göteborgare. Han har lång erfarenhet från kända göteborgska byråer, till exempel Citat och Sunny Side Up, där han har har arbetat med affärsutveckling och försäljning. Det är också hans uppdrag på Kntnt. Varför inte passa på att boka in en träff med Robert innan agendan fylls upp med alla våra kunder?

Robert Börjes välkomnar dig att besöka Kntnt på vårt kontor på Lindholmen Science Park (huset i bakgrunden).

Ett utbrett missnöje med marknadschefen

Efter inledande pladder (18 minuter) kommer vi till dagens ämne, som tar avstamp i temat för Harvard Business Reviews juli–augustinummer: The Trouble with CMOs. 80% av vd:ar är missnöjda med sina marknadschefer. En chockerande siffra. Jämför den med att bara 10% av samma vd:ar är missnöjda med sin IT-chef. Vad är fel?

CMO – en roll med många betydelser

En del av förklaringen finner vi i definitionen av rollen. I denna ingår inte sällan ett brett spektra av arbetsuppgifter som ställer till det – inte minst vid rekrytering. Är det en strategisk roll som utlyses eller handlar det om kommersialisering? Eller kanske både och?

Den olönsamma otåligheten

Undersökningen visar att marknadschefen ofta blir kortvarig på posten. I genomsnitt stannar hen 4,1 år att jämföra med det dubbla för vd:n. Hela 57% av de tilfrågade marknadscheferna har klarat sig mindre än tre år.  Varför? Hur påverkar det företagets kostnad? Vad kan göras åt saken?

Tre frågor att ställa för en lyckad rekrytering

Överväger du ett jobb som marknadschef? Gör i så fall ett grundligt detektivarbete före du säger ja. Det finns tre frågor du behöver gå till botten med. Vi summerar dessa i slutet av avsnittet.

För dig som är vd finns ännu fler frågor att besvara. Du hittar dem i Harvard Business Review-artikeln.

Länkar

Ännu en bild från vackra Lindholmen. Nu med Göteborgs inlopp i bakgrunden. Välkommen att hälsa på hos oss!

Här hittar du förslag på event att delta i, böcker att läsa och annat intressant som vi pratar om i dagens avsnitt.

Lyssna på Kntnt Radio

Enklaste sättet att lyssna på Kntnt Radio är med en podcast-app på din smarttelefon eller surfplatta. Här är några alternativ:

När du har en podcast-app är det bara att söka efter KNTNT och sen prenumerera på Kntnt Radio.

Du kan också prenumerera genom att ange denna URL.

Sist men inte minst kan du ladda ned dagens program eller lyssna här:

Musik: All Alone © Ivan Chew (CC BY 3.0)
Musik: Sister © Charlotte Eriksson (CC BY-NC-ND 3.0)

Pia Tegborg

Författare: Pia Tegborg

Pia Tegborg lämnade i mitten av 90-talet Handelshögskolan i Göteborg med en MBA. Hon har sedan dess arbetat med marknadsföring, verksamhetsutveckling och företagsekonomi. Under tolv år var hon anställd på Sveriges Kommunikationsbyråer. Där ledde hon bland annat arbetet med reklamvärldens mest prestigefyllda tävling: Guldägget. Hon var också ekonomichef. Sedan 2013 hjälper hon företagsledningar att utveckla innehållsstrategi och processer för content marketing.

Läs mer av Pia Tegborg

Lorem non pulvinar elit. odio commodo
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest