Vem ser skogen för alla (nät)troll?

Denna gästkrönika är skriven av vår unga röst Johanna Stenmark. Idag skriver hon om att kommentera på nätet.

Det här med att kommentera på nätet, var ska jag börja? Få saker har triggat så mycket diskussioner, debatter och känslor. Den bilden som media målar upp är ofta fylld av troll, rasism, sexism och andra otrevligheter. Jag förnekar inte att sådant sker, jag håller däremot inte med den negativa mediabilden som kommentarsfälten lever med idag. Jag tror att många glömmer bort vilka möjligheter som kommentarsfälten kommer med. Jag vill lägga de negativa diskussionerna på hyllan för en stund och fokusera på möjligheterna med kommentarsfält. Kontakten som skapas. Dialogen. Läs mer om mina tankar här — och varför inte kommentera också?

Kommentera eller inte kommentera?

Denna ständiga kamp mellan de goda intentionerna och det anonyma hatet. För det är så det känns just nu i medias diskussion kring kommentarerna på nätet. Vad diskuterar de? Jo, det här med att kommentera i sociala medier, på bloggar eller på journalisters artiklar. Å ena sidan står de som anser att nätet är en plats där du anonymt ska kunna uttrycka dig precis som du vill. Å andra sidan står de som anser att samma lagar som gäller i det fysiska samhället även bör gälla i det digitala samhället. Allt för ofta nämns de negativa effekterna av kommentarerna på nätet. TV3s Trolljägarna är till exempel en produkt av detta. Ett tv-program där ”nättrollen” ställs till svars för det de har skrivit på nätet, kommentarer om bland annat hot, hat, rasism och sexism. Jag förnekar inte den problematik som Trolljägarna tar upp. Däremot anser jag att det finns en sida av kommentarsfältet som ofta glöms bort i medias diskussioner.

Varför har vi kvar kommentarsfältet om det inte skulle finnas någonting positivt med dem? Vad fyller de för funktion om det ändå bara leder till hat, hot och andra fula ting? Det är det jag vill lyfta, det positiva som kommentarerna kan leda till!

När det fysiska rummet inte räcker till

Vi människor blir allt mer individualistiska och vi spenderar allt mer tid på nätet. Den digitala närvaron tar ibland över den fysiska. Jag har alltid fått höra att det finns ingenting som är så effektivt som fysisk kontakt, ansikte mot ansikte, när det kommer till kommunikation. De dagliga mötena. När vi träffas, skakar hand, utbyter meningar. Hur gör vi då när den mänskliga kontakten i allt större utrsträckning förflyttas till det digitala samhället? Hur ersätter vi den fysiska interaktionen? Om vi inte längre utbyter meningar i den fysiska världen, finns det då ett sätt att göra det digitalt?

Kommentera mera!

Ja, det går att kommunicera digitalt på ett sätt som skulle kunna komplettera den fysiska världen. Genom att kommentera. Att kommentera låter kanske löjligt enkelt, men att kommentera på nätet kan vara det bästa sättet att uppnå mellanmänsklig interaktion digitalt. Dialoger mellan människor. Vi kan lära så mycket av varandra och vi kan göra det från tryggheten i våra egna hem. Som marknadsförare ser jag kommentarerna som ett sätt att skapa kontakt med potentiella och befintliga kunder, arbetsgivare och många fler. Du kan även lära dig mycket om ditt företag genom kommentarsfälten – vad tycker ”folk” om er egentligen?

Du kan också skapa förtroende. Genom att besvara kommentarer har du möjlighet att skapa en dialog med någon. En relation som du kanske inte har möjlighet att skapa i den fysiska världen. Kommentarsfälten är en möjlighet för människor att göra sig hörda och bli hörda. Visst låter det bra? Fundamentala mänskliga behov paketerade online av dig och mig.

Nättrollen som media gång på gång väljer att uppmärksamma finns det minst lika många av i den ”verkliga” världen. Vi kommer inte att stänga ner den fysiska världen för att komma undan de fysiska trollen. Så varför ska vi stänga ner den digitala världen för att komma undan nättrollen? Nätsamhället är här för att stanna, låt oss omfamna det! Låt oss utveckla det!

Ny teknik leder vägen

Anonymiteten på nätet är ett hett ämne som jag väljer att lämna åt sidan för den här gången. Självklart är det en problematik vi står inför – hur ska vi förhålla oss till anonymiteten och det beteendet som ibland följer?

Nej, jag vill istället hålla fast vid möjligheterna. Idag – inte sällan i samband med ovanstående problem – diskuteras ofta hur kommentarsfunktionerna ska kunna begränsas. Jag vill istället skriva om hur de skulle kunna släppas friare.

Med friare menar jag inte ökad anonymitet och liknande. Jag menar enkelheten i att kunna kommentera någonting. Att få göra sig hörd och bli hörd. Det blir inte alla, inte alltid, inte ens på nätet. Projektet Kommentarsfält för alla och tidningen 8sidor vill ändra på detta. Det handlar om att personer med utvecklingsstörning eller kognitiva funktionsnedsättning också ska kunna delta i samtalen på nätet. Bakom projektet står Malin Crona, chefredaktör på tidningen 8sidor som ges ut av Centrum för lättläst, och Mikael Zackrisson, marknads- och kommunikationschef på Ziggy Creative Colony. Tillsammans har de utveckat en renare, enklare, mer ”pang på rödbetan”-version av den traditionella kommentarsfunktionen på 8sidors nätversion.

Alla är välkomna i det digitala samhället

Det som Malin och Mikael har skapat är en förenklad kommentarsfunktion. Genom att inte kräva inloggning för kommentarerna har de tagit bort ett hinder. Skarpare kontraster, rakare symbolik. En enklare layout helt enkelt. Det var det vinnande konceptet. Kolla in funktionerna och testa kommentera här.

De förenklade kommentarsfunktionerna ska alltså minska avståndet mellan de med utvecklingsstörning eller kognitiva funktionsnedsättningar och det digitala samhället. Alla ska med har vi hört förut. Nu – när vi flyttar online – är det projekt som Kommentarsfält för alla som leder vägen.

Återigen, jag förstår debatten kring anonymitet och yttrandefriheten. Jag vill dock att vi släpper den debatten för en liten stund. Jag skulle vilja att media släppte den debatten, om än bara för en liten stund. Hur mycket har inte media att vinna på kommentarerna? Det är en outtömlig källa till tyckande, känslor och tankar. Till företagen – en gratis tjänst för att förstå hur deras kunder använder sig av och tycker om deras produkter och tjänster. Framför allt, i och med teknik som bland annat Kommentarsfält för alla erbjuder, en gemenskap för alla. Ett sätt för ”alla” att synas och höras!

Den oändliga historien

Möjligheterna på nätet är ett väldigt uttjatat ämne, särskilt inom marknadsföring. Ändå är det lätt att glömma bort vilka de möjligheterna egentligen är. När rubrikerna i media – i tidningarna och på TV – svartnar och en negativ stämning föds är det en utmaning att se solen bland molnen. Ofta fokuseras det i media på detaljerna – på träden och trollen – men ibland är det bra att ta ett steg tillbaka och se skogen också. Helheten. För mig som ny i branschen önskar jag att fler väljer att kommentera och att möjliggöra för fler att kommentera. Projekt som Kommentarsfält för alla faller mig då verkligen i smaken!

Jag tror att det är en viktig del av nätsamhället att kommentarerna finns där. På ont och gott. Nättrollens kommentarer spelar sin roll, de återspeglar trots allt sidor av samhället. Otrevliga sidor förvisso men jag tror inte vi tjänar på att bara förneka att de finns där. Nej, jag tror på att dialogen, interaktionen och kontakten som skapas kommer att väga tyngre än trollen. Hur stora och fula de än må vara.

Diskussionerna kring kommentarsfältens vara och icke vara kommer mest troligt inte att ta slut någon gång snart. Tvärt om har den nog bara börjat. Däremot väljer jag att se på det hela ur andra ögon. Jag väljer att se möjligheterna. Dela gärna med dig av dina tankar kring kommentarerna på nätet! Varför inte här nedan.. i en kommentar? 😉

 

Foto © Jessicahtam (CC-BY-SA-2.0)

Johanna Stenmark

Författare: Johanna Stenmark

Johanna Stenmark jobbar som PR-konsult på Umeåbaserade byrån Punkt PR. Hon har en bakgrund på Göteborgs universitet där hon studerade Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG). Redan 2014, som färsk kommunikatör, gästade hon som skribent här på Kntnt. Nu tillbaka med nya texter, fokuserade på innehåll, sociala medier och PR.

Läs mer av Johanna Stenmark

2 Kommentarer

  1. Kim M Kimselius den 24 april 2014 kl 06.18

    Hej Johanna
    Härligt inlägg! Instämmer i att man ska kommentera mera. När det kommer en kommentar på bloggen vet man att någon har läst det man har skrivit, annars känns det som om man talar utan att någon lyssnar.
    Kram Kim 🙂  2. Johanna Stenmark den 24 april 2014 kl 12.44

    Tack Kim! Och tack för att du kommenterade! 😀venenatis, id, Aliquam nec dictum venenatis Praesent Praesent dolor leo.
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest