Den svåra konsten att göra en pudel

Tekniken ”att göra en pudel” har ända sedan den introducerades av statsrådet Jan O Karlsson använts flitigt av de som ofrivilligt hamnat i rampljuset. Men det är inte lätt att göra en äkta pudel. I denna krönika, signerad Martin Modigh Karlsson, får du tips på hur du hjälper någon att pudla trovärdigt – om hen ska pudla alls.

I min förra krönika skrev jag om den socialpsykologiska termen pratfall-effekten – om att bli älskad för sina brister. Men alla brister och misstag leder inte till folkets jubel. Folket ser dig inte som mänsklig och jordnära för att du (eller troligen någon annan) gläntar på garderoben och liken ramlar ut.

Gör en hel pudel

Brister, misstag och fel som uppmärksammas kan, förutom de verkliga konsekvenserna, leda till en ohållbar situation när det kommer till förtroende. En situation som måste lösas. Vi kanske kan kalla det för ”platt fall-effekten” när misstagen anses så allvarliga eller smaskiga att man tvingas hantera en kris.

Han tog kommandot på presskonferensen och hade ett välgrundat manus. Han gjorde det med stor, trovärdig ödmjukhet och förståelse för reaktionerna ute i landet. Han gjorde en hel pudel – lade sig på rygg och sprattlade med benen.

Källa: Dagens Nyheter

Det är med dessa ord som kommunikationsstrategen Pål Jebsens skapar det bevingade uttrycket ”att göra en pudel” (och varianten ”att pudla”).

Kanske är det fler än jag som förvånas att det var så pass nyligen som 2002. Den som fick honom att tänka på sina egna pudlar var det socialdemokratiska statsrådet Jan O Karlsson. Karlsson hade fått kritik för att ha uppburit dubbla löner och svarat arrogant på journalisters frågor när han plötsligt under en presskonferens vände helt om och ber om ursäkt och erbjuder sig att donera pengarna till Olof Palmes minnesfond.

Att pudla har kommit att betyda att med ödmjukhet göra offentlig avbön. Pudlandet har inlemmats i medielogiken så att det är närmast obligatoriskt för offentliga personer när kritiken har nått en viss nivå. Det eller avgå.

Gör inte en falsk pudel

Det är en svår konst att pudla på rätt sätt. En pudel kan ha flera syften. Det kan handla om att rentvå sig – att faktiskt be om ursäkt, att försöka lugna en kritikstorm eller drev. Men det gäller också att framstå som kompetent och värdig ett fortsatt förtroende. Det handlar helt enkelt om att be lagom mycket om ursäkt. Det lyckades Jan O Karlsson med i november 2002. Och det misslyckades Mona Sahlin i maj 2016 när hon får frågor om ersättning och intyg till sin livvakt.

I en intervju med Mona Sahlin säger Expressens reporter att han tolkar hennes svar som att  hon i egenskap av ”nationell samordnare” har givit livvakten två anställningar, varpå Mona Sahlin tittar rakt in i kameran och säger på ett sätt som av många uppfattas som arrogant:

Jag kan säga så här: Han har en anställning på kommittén, där jag skrivit fel lönebelopp. Sorry, ber om ursäkt, förskräckligt.

Källa: Expressen

Många verkar ha svårt att hålla tillbaka reflexen att skylla ifrån sig eller på något sätt signalera hur fel de upplever att det är att de måste be om ursäkt eller förklara sig.

Jag är kritisk mot att jag uttryckt mig oklart.

Jens Spendrup

Så svarade Jens Spendrup i TV4:s morgonsoffa med anledning av den kritik han fick efter att i  Ekots lördagsintervju i februari 2014 ha sagt att Sverige inte har tillräckligt många kompetenta kvinnor för att det ska räcka till jämställda bolagsstyrelser. Det är tänkt att låta som en ursäkt, men är ett beklagande att vi andra har svårt att förstå honom.

I en artikel om konsten att be om ursäkt i Dagens Nyheters kommenterar kommunikationskonsulten Paul Ronge Jens Spendrups ansträngda ursäkt:

Det är uppenbart att Spendrup fortfarande tycker som han först sa. När han nu ska pudla och medietränare sliter sitt hår för att få honom att säga ”rätt” saker så blir det inte trovärdigt. Han trampar runt i klaveret så att tonerna skär falskt. Man ska inte hålla på med semantiska påhitt, det blir ett typexempel på när man inte ska be om ursäkt: när man inte menar det.

Paul Ronge, Dagens Nyheter

Ett lika lurigt sätt att be om ursäkt utan att faktiskt be om ursäkt är att fokusera på andras känslor: ”Om någon tagit illa vid sig så är jag ledsen för det.”

Några tips

Så hur kan du hjälpa någon att pudla? Pr-byrån Westander ger i sin uppskattade Pr-handbok goda råd, bland andra

  • att ta initiativet
  • att lägg alla korten på bordet
  • att inte förminska problemet
  • att redovisa åtgärder

Jag hade inte kunnat säga det bättre själv. 🙂

Martin Modigh Karlsson

Författare: Martin Modigh Karlsson

Martin Modigh Karlsson driver kommunikations­byrån Bridget i Göteborg. Tillsammans med sina pigga kollegor hjälper han lokala och internationella bolag med webb och content marketing. Martin har en bakgrund inom både kommunikation och utbildning och arbetar dagligen med kunder inom allt från bygg till life science och mjukvaru­utveckling.

Läs mer av Martin Modigh Karlsson

nunc accumsan elit. Aliquam eleifend amet, ipsum
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest