Förklara så att en 11-åring förstår Testa The Flame Challenge

För att verkligen nå fram med ett budskap måste mottagaren förstå, på riktigt. Ibland misslyckas vi med att nå fram för att vi inte sätter oss in i deras sätt att tänka, men det kan också bero på att vi själva inte riktigt förstår. Detta exemplifieras i dagens artikel författad av Martin Modigh Karlsson. Läs den nu!

”Vad händer därinne?”

Alan Alda, känd från M*A*S*H, West Wing, en handfull Woody Allen-filmer och mängder av vetenskapsprogram på tv, har formulerat The Flame Challenge – Explaining science to an 11-year-old. När Alda var gästredaktör på tidningen Science berättade han i förordet om sin fascination för naturvetenskap, men hur hans nyfikenhet fick en törn i elvaårsåldern på grund av en trist pedagogisk insats. Han beskriver hur han tänkt i dagar på lågan i toppen på ett ljus.

Vad händer där, vad ÄR en låga? frågade han sin lärare.

– It’s oxidation.

Även om det är korrekt, så räckte inte svaret riktigt för Alda och det uppmuntrade inte heller till vidare nyfikenhet från hans sida.

Den äldre Alan Alda har återkommit till händelsen i klassrummet. Han berättar att han börjat inse att en väldigt viktig del av vetenskap som verksamhet är att kunna kommunicera vetenskap. Han arbetar därför på olika sätt för att hjälpa forskare att bli bättre att nå ut med sin forskning.

Han avslutar sin text i tidningen Science med en utmaning till världens främsta forskare (eller åtminstone till läsare av en av de främsta forskningspublikationerna):

Would you be willing to have a go at writing your own explanation[…] – I’m 11 years old and looking up at you with the wide eyes of curiosity. What is a flame? What’s going on in there? What will you tell me?

Tändsticka som fattar eld

Från låga till klimat

Ett hundratal antog hans utmaning då, och den har sedan fortsatt med en ny fråga varje år. Bidragen som kommer in bedöms av tusentals elvaåringar runt om i världen, som sedan utser två vinnare. Frågorna och deras vinnande bidrag sedan den ursprungliga om eld:

Alda Center berättar att i snitt antar 360 forskare och lärare utmaningen varje år – och deras förklaringar är fascinerande! Men visst finns här någon lärdom att hämta även för de av oss som inte har forskarambitioner eller undervisar på mellanstadiet?

Jaja, förklara så barn förstår, det har vi hört förr

Javisst. Men pröva!

Förklara vad årstider är för ett barn.

Förklara för en jämnårig hur bankerna skapar pengar.

Pröva att förklara din produkt eller tjänst så att en elvaåring förstår.[1]

Det sista är din utmaning. Min erfarenhet är att det är när man försöker förklara och förklara igen för andra som man verkligen förstår själv. Och jag tror att om vi anammar The Flame Challenge i styrelserum, arbetslag, grupper och team så kommer vi upptäcka nya saker som hjälper oss framåt. Saker vi krånglar till i onödan. Saker vi tar för givet att våra kunder, medarbetare eller klienter förstår. Saker vi tar för givet att vi själva förstår, men kanske egentligen inte greppat fullt ut.

Men om du bjuder in ett gäng nyfikna 11-åringar till din automatiserande och revolutionerande revisionsbyrå (för att ta ett slumpmässigt exempel) – förenkla inte för mycket. Alan Aldas Flame Challenge handlar om att nå klarhet och livfullhet – inte att ”dumma ner” så att nyfikenheten dör. Bjud in till diskussion, var öppen med vad du själv inte förstår så vågar andra vara detsamma.


  1. Disclaimer: Reklam till barn ↩︎
Martin Modigh Karlsson

Författare: Martin Modigh Karlsson

Martin Modigh Karlsson driver kommunikations­byrån Bridget i Göteborg. Tillsammans med sina pigga kollegor hjälper han lokala och internationella bolag med webb och content marketing. Martin har en bakgrund inom både kommunikation och utbildning och arbetar dagligen med kunder inom allt från bygg till life science och mjukvaru­utveckling.

Läs mer av Martin Modigh Karlsson

neque. velit, Donec sem, in commodo at ut Curabitur mi, felis quis,
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest