Kommunicera effektivare i samband med mässor

Mässorna är storslagna, moderna hubbar för kommunikation både digitalt och IRL. Biljetter scannas och rivs, stora bildskärmar pumpar ut sitt budskap. Samtal förs mellan potentiella affärskontakter. Men tar du tillvara på alla kommunikationsmöjligheter? Martin Modigh Karlsson guidar dig genom förberedelserna, vad du bör tänka på under mässan och vad du kan göra efteråt.

För många företag är det självklart att delta på branschmässor. Mässor innebär möjlighet att nätverka, knyta nya kontakter och underhålla gamla. Men hur många utställare ger mässorna dess välförtjänta plats i sin kommunikationsplan?

Vartannat år i maj samlas fler än 400 utställare på Elfack-mässan i Göteborg. Även om de har olika syften med att närvara, är målet detsamma: Att så många som möjligt av de 25 000 besökarna besöker montern. Inte bara för att plocka på sig godsaker och giveaways, utan för samtal som förhoppningsvis kan leda till kontakt med potentiella köpare.

Men varför bara nöja sig med att prata med dem i montern? Varför inte inleda samtalet långt före mässan? Och varför inte fortsätta långt efteråt?

Här kommer några saker du ska tänka på och kan göra.

Före mässan

Redan när du bokar mässplats och planerar din monter kan du börja kommunicera med den målgrupp som du vill ska besöka dig på mässan.

Som vid all kommunikation måste du utgå från din målgrupp. Vilka är de? Gamla kunder och kontakter? Ännu okända men potentiella köpare? Möjliga framtida medarbetare? Fundera igenom det.

Fundera också på vad du vill att de ska göra förutom att besöka dig. Eller rättare sagt: Vad de ska göra efter att ha besökt dig i din monter. Hoppas du att de ska “signa upp” sig på ditt nyhetsbrev? Boka ett möte med dig? Eller ännu djärvare: Gå direkt in på din e-handelsplats och shoppa? Om det är framtida medarbetare du är på jakt efter, vill du kanske ha deras cv. Och så vidare.

När du väl har bestämt dig för målgrupp och syfte kan du utforma din kommunikation därefter. Skriv för att vinna målgruppens uppmärksamhet och förtjäna deras besök. Bädda för vad du vill att de ska göra efteråt.

Du behöver också anpassa ditt kanalval efter målgrupp. Befintliga kunder når du kanske bäst via ditt nyhetsbrev. Potentiella kunder via sponsrade inlägg på LinkedIn. Och möjliga medarbetare via intresseväckande artiklar på webbplatsen.

Under mässan

Under självaste mässan sker förstås den mesta av kommunikationen i din monter: Skyltar. Broschyrer. Möten ansikte mot ansikte. Men glöm inte bort att också kommunicera i dina vanliga kanaler.

Mässor är utmärkta tillfällen att samla material för att sprida via dina vanliga kanaler.

Besök andra montrar på jakt efter spännande nyheter. Kanske har du deltagit i ett event eller sett en presentation av det nyaste, heta inom branschen. Skriv om det i ett blogginlägg och dela dina reflektioner. Visa det nya, coola i korta videoklipp i sociala medier. Eller låt företaget bakom berätta själv i en podcast-intervju.

Möjligheterna är många. Men sitt inte på dem. Få ut dem med en gång – när de fortfarande har ett nyhetsvärde.

Efter mässan

När mässan är slut, montern nedplockad och logistiska bestyr avklarade, är det frestande att koppla av och reflektera över nya erfarenheter och upplevelser. Gör inte det.

Kontakter är en färskvara, visitkort blir snabbt lika värdelösa som papperen de är trycka på. Ta kontakt, följ upp, förverkliga löften.

I samma anda bör du ta kontakt med din målgrupp i de kanaler du använde före mässan. Följ upp med sammanfattning och analys. Och erbjud dem att prenumerera på ert nyhetsbrev och följa dig och ditt företag i sociala medier.

Jobba likt en konsertrecensent

Tid är en bristvara. Speciellt under självaste mässan och närmaste tiden före och efter. Du kan spara mycket tid genom att jobba som recensenter gör inför en konsert.

En recensent med förkunskaper har ganska bra koll på låtlistor. Gästartister och diverse ”överraskningar” kan ha förekommit tidigare under turnén. Recensenter förbereder texter med det hen vet och kan gissa sig till. Sen är det bara att komplettera med fakta.

Läs på i förväg och förbered med så mycket innehåll du bara kan. Skriv både sådant du vet och sådant du kan anta. Det går fortare att rätta några felaktiga antaganden, än att skriva allt från början.

Oavsett sammanhang – konsert eller mässa – är vinsten densamma. Förutom själva tidsbesparingen, är du väl förberedd. I förväg utmanas du till att tänka igenom eventuella mål med själva utställningen. Du får möjlighet att strategiskt planera viktiga punkter för betydelsefulla samtal.

Till sist

Sist men kanske viktigast: Utvärdera! Vad gick bra? Ta med dig det till nästa mässa. Vad kunde ha gjorts bättre? Tänk ut hur du bör göra nästa gång.

Jag undrar hur många av besökarna på Elfack-mässan som enbart får med sig ett mejl med innebörden att det var trevligt att träffas och som uttrycker förhoppningar om att träffas igen – nästa gång, om två år. Säkert alldeles för många. De som skickar dessa mejl har grovt missat en fantastisk kommunikationsmöjlighet. Gör inte samma misstag!

Martin Modigh Karlsson

Författare: Martin Modigh Karlsson

Martin Modigh Karlsson är copy och strateg och har i flera år hjälpt företag och organisationer att växa, hitta ny personal, öka sin försäljning och utveckla sina produkt- och tjänsteerbjudanden. Martin har fil. kand. i sociologi och medie- och kommunikationsvetenskap och en bakgrund inom både kommunikation och utbildning. Han har arbetat med kunder inom allt från bygg till life science och mjukvaruutveckling.

Läs mer av Martin Modigh Karlsson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

massa luctus mi, in facilisis porta.
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest