Robotar tar över i en virtuell verklighet Kntnt radio 119 med Åsikt

Mellan september 2015 och juli 2016 sändes fyrtio avsnitt av podden Åsikt – en krönika av och med Thomas Barregren. Detta är en återutsändning av avsnitt 15 från den 14 december 2015.

Avsnitt 15 av Åsikt handlar om virtuell verklighet och robotskribenter.

Jag heter Thomas Barregren, och spelar in detta måndagen den 14 december 2015.

[Inledande vinjett]

Inledning

Hej!

Och välkommen tillbaka.

Har du drabbats av influensan ännu? Jag hoppas inte det. Men det är väl nästan oundvikligt att du får en släng av den förr eller senare i vinter. Kanske förr, eftersom ”flunsan” har kommit ovanligt tidigt till Sverige den här säsongen.

Jag vet inte om det är ”flunsan” eller en ovanlig tuff förkylning som har drabbat mig. Men jag har varit helt utslagen i helgen. Sov 18 av 24 timmar i lördags. Något piggare i söndags. Men inte tillräcklig för att skriva och spela in Åsikt.

För till skillnad mot annat innehåll, som jag försöker ha klart i god tid, så skriver jag och spelar in Åsikt strax före podden ska släppas. Tanken är ju att Åsikt ska kommentera något som ligger i luften. Och då är det svårt att skriva manus veckor i förväg.

Så därför har jag inte kunnat formulera någon åsikt om en aktuell artikel eller händelse. Inte orkat helt enkelt.

Men, ”the show must go on”, och som tur är har jag lite kittlande material kvar från förra veckans avsnitt.

Jag tog då upp den egna plattformens förestående död. Sverige-aktuella Mark Schaefer förutspår i en artikel – som handlar om fyra megatrender som kommer påverka dig från 2016 och framåt – att vi inte längre kan ha blogg, podd, nyhetsbrev och andra egna plattformar som nav för vår content marketing eller inbound marketing. Facebook, LinkedIn och andra tredjeparts plattformar gör allt för att behålla människor på sina plattformar, så därför måste vi också vara där, säger Mark Schaefer i artikeln.

Men detta var bara en av fyra megatrender. Och när jag började skriva manuset till förra avsnittet så var min ambition att kommentera alla fyra.

Och jag hann också skriva texten för två till, innan jag besinnade mig. Jag måste snäva in mer, annars blir det för långt och ointressant. Hitta en ”vinkel” som journalister säger. Och min vinkel blev just ”slutet för egna plattformar”.

De andra jag hade skrivit åkte in i det runda arkivet. Inte för att det var dåligt eller ointressant. Utan bara för att ”less is more”.

Men idag, när jag sitter här framför mikrofonen, med trötta ögon, ont i halsen, muskelvärk och pendlar mellan att frysa och svettas, så tar jag tacksamt fram texten ur det runda arkivet och återanvänder den.

Reklam

Efter reklamavbrottet får du höra vad jag hittade i papperskorgen.

Det var Niklas Myhr – The Social Media Professor – som gjorde reklam för sin kurs den 25 januari.

Det finns en liten historia om hur reklaminslaget kom till. Min kollega Pia Tegborg kläckte idén, och bad Niklas spela in cirka en minut om den kommande kursen. Och det gjorde han. Men ljudet blev inte bra. Han satt i rum, och det hördes. Rösten lät fjär och studsade mot väggarna.

När vi upptäckte det var det sen kväll i Kalifornien, där han bor och undervisar sina MBA-studenter på Chapman University. Men Pia mejlade i alla fall och frågade om han kunde göra om inspelningen i ett mindre rum med mjuka textilier. Det hade räckt om han hade gjort det nästa dag. Men Niklas, som vaknade av att mejlboxen plingade till, tassade ut i garaget, satte sig i bilen, och spelade in reklamen du just hörde. Det kallar jag engagemang.

Två tredjedelar av platserna har bokats hittills, så du måste skynda dig att anmäla dig på www.kntnt.se/cmmc.

Om du inte får plats på kursen, så finns fortfarande en chans att du får plats på Kntnts frukost samma dag. Det är gratis. Och då får du se och höra Niklas Myhr prata om ”Social Content Marketing”.

Nog med reklam. Nu är det dags för den första av de två texterna som jag har plockat upp ur papperskorgen.

Virtuell verklighet blir verklighet

[Vinjett]

[Prassel av papper]

Då ska vi se vad som står här…

En av megatrenderna som Mark Schaefer säger kommer att få djupgående effekt på marknadsföring är virtuell verklighet – eller VR efter engelskans ”virtual reality”.

Vi har länge hört talas om VR. Det är en teknik som utvecklats under mer än tjugo år. Jag kom själv i kontakt med det 1996, när jag lämnade civilingenjörsutbildningen på Chalmers för att jobba på ett av den tidens främsta företag inom området.

Vi hade en ”kub” – ett rum som var tre gånger tre gånger tre meter. På kubens alla väggar, på golvet och i taket projicerades rörliga bilder, som med blotta ögat såg sådär suddiga ut som 3D-filmer gör, men som med speciella glasögon gav en tredimensionell upplevelse. Till skillnad mot 3D-film på bio, där man bara har 3D-världen framför sig, var man här helt omsluten av 3D-världen. Du var inne i den. Och med en särskild handske kunde man flyga åt olika håll i olika hastigheter.

Hotel Avalon på Kungsportsplatsen i Göteborg. Bild © Albin Olsson (CC BY-SA 3.0)
Hotel Avalon på Kungsportsplatsen i Göteborg. Bild © Albin Olsson (CC BY-SA 3.0)

Första gången jag åkte genom Göta-tunneln i Göteborg var i kuben. Åratal innan den byggdes. Och jag såg hotell Avalon på Kungsportsavenyn långt före man rev den gamla baracken med skoaffären som var där då. Och jag har svävat ovanför Chalmers Campus Johanneberg – där jag bara några år tidigare själv hade tillbringat större delen av min vakna tid.

Då var det superkraftiga datorer, stora som kylskåp och dyra som hus, som genererade den virtuella verkligheten. Idag räcker det med en mobiltelefon och lite kartong för att få samma upplevelse. Och i början av året släpper Facebook VR-glasögon för konsumentmarknaden.

Det är en ”no-brainer” att VR kommer att förändra underhållning, utbildning, möten, samarbeten och inte minst hur vi konsumerar. Hur snabbt det går kan vi bara spekulera om.

Mark Schaefer tror att vi redan om 2019 – det är om bara tre år – kommer att ägna minst lika mycket tid med VR-glasögon på huvudet som vi idag ägnar åt skärmar.

Jag tror det är en överdrift. Men jag håller med om att förändringen börjar 2016, och att den kommer ha stor påverkan. Inte minst på content marketing och inbound marketing.

Robotskribenter

Det var den första av texterna i det runda arkivet. Nu ska vi se vad den andra handlar om…

[Prassel av papper]

En annan megatrend som Mark Schaefer säger kommer att få djupgående effekt på marknadsföring är robotskribenter.

Redan 2011 började robotar skriva matchresultat på amerikanska nyhetssajter. Sedan 2014 använder nyhetsbyrån AP robotjournalister för att producera tusentals telegram per månad. Och 2015 kom trenden till Sverige.

Tidigt ute var Mittmedia – en av Sveriges största mediakoncerner, med bland andra Falu Kuriren, Dala-Demokraten, Östersunds-Posten, Sundsvalls Tidning, Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Men först på bollen var Robosport.se. Det är en nyhetssajt som drivs av sportjounalisten Ola Nilsson. Men det är inte han som skriver innehållet på sajten. Det gör en robot.

Roboten skriver matchreferat till alla fotbollsmatcher som spelas i Sverige. Från division sju till allsvenskan, inklusive damer, herrar, barn och ungdomar. Så här kan det låta:

Dött lopp mellan Ytterby Röd och Hjuvik

Matchen mellan Ytterby Röd och Hjuvik slutade 2-2.

När domare Zvonko Dumic blåste slutsignal på Ytterns IP 3 stod det 2-2 på resultattavlan inför publiken.

Ytterby Röd ligger nu på plats fyra. Och Hjuvik ligger på plats åtta i tabellen.

”Hjuvik” är Hjuviks AIK – en liten, liten klubb i sydvästra hörnet av Torslanda, som är en del av Göteborg. Min yngste son, Johan 7 år, spelar i Hjuviks AIK.

Mark Schaefer tror att den här utvecklingen också kommer till marknadsavdelningen. Att vi kommer att låta robotar skriva innehållet åt oss. Och att det börjar redan 2016.

Han har säkert rätt. Vi har redan robotar som bemannar kundtjänst hos större företag. Så varför inte också robotar som skriver rutinartat innehåll, som rewrites, kuraterar innehåll och vissa inlägg i sociala medier.

Vi kommer säkert få se ”robotkommunikatörer” göra intåg på företag. Först i USA. Kanske redan under 2016, som Mark Schaefer tror. Och sen på de stora företagen runt om i världen. Och snart även hos dig.

Är det något att oroa sig för? Jag tror faktiskt inte det. Låt robotar ta hand om dönicke-texterna som vi tvingas att producera i parti och minut, så att vi kan ägna oss åt innehåll som faktiskt berör våra mottagare och rör dem framåt.

Avslutning

Det var vad jag hittade i papperskorgen. Inte illa, va?

Nu ska jag koka mig en varm kopp te, och sen krypa ned i sängen igen.

På återhörande.

[Avslutande vinjett]

Berätta vad du tycker om Åsikt. Vad gillar du? Vad kan göras bättre? Skicka ett mejl till thomas (med th) snabel-a kntnt.se.

Lyssna på Kntnt Radio

Enklaste sättet att lyssna på Kntnt Radio är med en podcast-app på din smarttelefon eller surfplatta. Här är några alternativ:

När du har en podcast-app är det bara att söka efter KNTNT och sen prenumerera på Kntnt Radio.

Du kan också prenumerera genom att ange denna URL.

Sist men inte minst kan du ladda ned dagens program eller lyssna här:

Musik: All Alone © Ivan Chew (CC BY 3.0)

Thomas Barregren

Författare: Thomas Barregren

Thomas är en av Sveriges främsta tänkare inom marknadskommunikation i allmänhet och content marketing i synnerhet. Han är en av grundarna till kommunikations- och mjukvarubyrån KNTNT som bland annat har utvecklat planerings, publicerings och rapporteringsverktyget Konzilo. Thomas har arbetat med strategi och content management sedan 2004. Under nio år var han vd för en digitalbyrå som var Sveriges mest snabbväxande bolag och numera ingår i Wunder Group. Thomas har anlitats som talare på IDG:s Webbdagarna, Sveriges Mediebyråers Stockholm Media Week, Content Marketing Norges Epic Content MarketingWednesday Relations Content Marketing Day, DI:s Gasellträff med flera konferenser. Han har förläst vid bland andra IHM och Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, hållit föredrag på uppdrag av bland andra Sveriges Kommunikationsbyråer (Komm!), Väst Svenska Handelskammaren och Business Region Göteborg. Han är också medförfattare till boken Content marketing – Värdeskapande marknadskommunikation.

Läs mer av Thomas Barregren

mattis in Phasellus id, felis ut nunc sit ut efficitur.
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest