5 tips på hur du förbättrar webbplatsens laddningstid

När det gäller en webbplats laddningstid har varje sekund betydelse. Inte bara för sökmotorerna utan även för användarvänligheten. Få av oss har tålamodet att vänta. Är sidan trög letar vi vidare någon annanstans. I dagens artikel delar Alexandra Jung med sig av 5 tips som garanterat förbättrar laddningstiderna på din webbplats.

Större och avancerade webbplatser

För varje år som går blir webbplatserna alltmer avancerade. Vi lägger till flashiga plugins och snygga JavaScript-funktioner i syfte att ge användarna en bättre digital upplevelse, vilket också resulterar i att storleken på webbplatserna växer.

När det gäller en webbplats laddningstid har varje sekund betydelse och därför skall vi alltid sträva efter att ha en så snabb sida som möjligt.

Hur snabbt innehållet på en webbplats laddar räknas in i Googles rankingalgoritm, men har även väldigt stor betydelse för hur webbplatsen konverterar samt för användarupplevelsen. Merparten av oss gillar inte att vänta och tvekar inte att klicka tillbaka i sökresultatet för att hitta någonting annat om det dröjer.

Hur snabbt laddar din webbplats?

Det finns många bra verktyg som kan hjälpa dig att analysera webbplatsens laddningstid. Ett av dem är gratisverktyget PingdomTools, där du genom att skriva in webbplatsens URL får veta laddningstid, storlek samt en mängd annan nyttig information.

Söker du konkreta förslag på åtgärder som kan förbättra laddningstiden är Googles egna verktyg PageSpeed Insights en mycket bra början. Där kan du snabbt och enkelt (och dessutom helt gratis!) få en överblick av både hög- och lågprioriterade förslag på åtgärder som kommer att ha en positiv påverkan på laddningstiden. Ett stort plus är att verktyget även undersöker hur webbplatsen presterar både vad gäller desktop och mobilt.

Vi är nog alla överens om att vi skall sträva efter en så snabb webbplats som möjligt – men vad innebär då snabb? En generell riktlinje är att laddningstiden bör ligga runt 2 sekunder, men huvudsaken är ändå att du arbetar medveten med att snabba upp webbplatsen i den mån som är möjlig.

Fem tips till en snabbare webbplats

När vi har tagit reda på hur snabbt vår webbplats laddar, vill vi naturligtvis veta vad vi kan göra för att förbättra denna. För att se till att våra besökare kommer dit de vill – fast snabbare.

Nedan har jag listat fem tips som inte behöver ta lång tid att genomföra och som garanterat kommer att förbättra laddningstiden.

1. Bildoptimering

Har du många bilder på din webbplats? I så fall är det extra viktigt att se till att stora och högupplösta bilder är komprimerade, gärna redan vid uppladdning eftersom stora filer lätt har en negativ påverkan på laddningstiden. Det är fullt möjligt att komprimera bilder utan att gå miste om bildkvalitet, ett plugin som gör detta är WP – Smush för er som använder Wordpress. Ett annat populärt alternativ som inte förlitar sig på en molntjänst utan där arbetet utförs lokalt på servern är Ewww image optimizer.

Kom även ihåg att inte beskära bilder med hjälp av HTML eller CSS, utan se till att alla bilder som finns uppladdade är i precis de mått de behöver vara och inte tar upp onödigt utrymme.

2. Komprimering av HTML/CSS/JavaScript

Genom att aktivera komprimering med hjälp av Gzip kommer webbplatsen inte bara att ladda snabbare, utan storleken på filerna kommer även att minska med upp till 70%. I de fall Gzip inte redan är aktiverat på er webbplats, är det något ni absolut bör göra! Här kan ni testa om ni har gzip aktiverat.

3. Minify

Minification (”Minfy”) är en teknik som används för att radera onödigt utrymme i statiska resurs filer. När minify är aktiverat rensas onödiga mellanslag, radbrytningar, kommatecken och liknande bort i källkoden. Se även till att kommentarer och kod som inte används tas bort. Detta bör köras på samtliga Javascript, CSS och HTML-filer på webbplatsen, som i sin tur hjälper till med att korta ned laddningstiden avsevärt.

Minfy-funktionen är inte med automatik inbyggd i alla CMS-system. Använder ni Wordpress är till exempel BWP Minify en bra plugin.

4. Cachelagring

För att undvika att ladda ner samtliga filer varje gång du besöker en webbplats kan vi istället låta webbläsaren spara dessa i sin cache. Det innebär att filerna hämtas lokalt från hårddisken istället för att laddas ner från webbservern.

5. Plugins

Om du använder Wordpress eller annat CMS med ett brett urval av plugins, är det bra att se över dessa om du upplever att webbplatsen tar lång tid att ladda. Behåll de plugins som du faktiskt använder och ta bort resten. Testa även att felsöka om det är ett specifikt plugin som  har en negativ påverkan på laddningstiden genom att avaktivera.

Alexandra Jung

Författare: Alexandra Jung

Alexandra Jung arbetar som SEO-konsult på iProspect. Hon hjälper företag att förbättra sin digitala närvaro genom bättre synlighet i det organiska söket. Tidigare har hon studerat onlinemarknadsföring på Medieinstitutet och programutveckling .NET på Nackademin i Stockholm. Alexandra har ett brinnande intresse för teknik och det digitala.

Läs mer av Alexandra Jung

luctus elit. consectetur quis, Phasellus Donec massa
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest