Därför är det bråttom att byta till https!

Med bara dagar kvar är det hög tid att lämna http för https. Google har varnat länge för kommande förändring. Varför detta är en högaktuell fråga för alla webbplatser reder vår krönikör Alexandra Jung från iProspect ut i denna artikel. Läs nu!

Google har tjatat länge

Google har sedan 2014 talat om fördelarna med att byta till https. Och med de ändringar som inom kort införs blir detta viktigare än någonsin!

I slutet av augusti månad fick webbplatsägare som ännu inte gjort slag i saken ett meddelande från Google. Budskapet var tydligt. I oktober kommer webbläsaren Google Chrome börja visa varningar för användare som besöker webbplatser som inte bytt till https.

Vad är https?

Https står för Hypertext Transfer Protocol Secure och skyddar data från manipulation och avlyssning mellan användarens dator och webbplatsen.

Användare mer eller mindre förväntar sig att de webbplatser som de besöker är säkra och därför är det rekommenderat att du använder https för att försäkra att användarnas anslutning till webbplatsen alltid är skyddad.

Vill du göra en djupdykning för att lära mer om https i allmänhet rekommenderar jag att du ser Google Chromes egna video, ”Mythbusting HTTPS”.

”Not secure”

När man besöker en webbplats som endast använder http  kommer varningen ”not secure” att vara synlig i adressfältet. Nedan finns ett exempel på hur detta kommer se ut när man är i vanligt läge jämfört med om du surfar inkognito:

En del av webbplatsens besökare kommer troligen att bortse från denna varning och fortsätta att använda webbplatsen som vanligt. Medan budskapet ”not secure” kommer att leda till en negativ användarupplevelse för andra, vilket i förlängningen kan resultera i såväl mindre trafik som färre konverteringar för webbplatsen.

Notera att denna ändring än så länge endast berör de som använder Chrome som webbläsare, men det är högst troligt att även andra webbläsare kommer införa liknande ändringar framöver för att få webbplatsägare att gå över till https – och på så vis bidra till en säkrare webb.

Statcounter visar att ungefär 44% av de svenska internetanvändarna idag använder Chrome som webbläsare. Det gör den till den mest använda webbläsaren i Sverige. Med andra ord kan varningen ha stor påverkan på trafiken in till din webbplats om du inte går över till https.

Påverkas min webbplats av detta?

Samtliga webbplatser som använder någon typ av betallösning, ifyllning av formulär eller inloggning kommer att påverkas denna förändring. Och även om du i dagsläget inte använder någon av ovanstående funktioner på din webbplats bör du ändå se över möjligheterna att migrera till https så snart som möjligt.

Emily Schechter, som arbetar på Google Chromes säkerhetsteam, skrev nämligen tidigare i år ett inlägg om att de planerar att visa denna typ av varning för samtliga webbplatser som använder http.

Behåll din trafik och din trovärdighet

Trots flertalet uppmaningar från Google är det fortfarande många webbplatser som ligger kvar på http. Min rekommendationen är att du omgående går över till https för att inte riskera att gå miste om trafik, konverteringar – och framförallt trovärdighet. Om du vill läsa mer om hur du går till väga för att gå över till en säker anslutning finns det mer information att läsa hos Google: Kom igång med SSL.

Alexandra Jung

Författare: Alexandra Jung

Alexandra Jung arbetar som SEO-konsult på iProspect. Hon hjälper företag att förbättra sin digitala närvaro genom bättre synlighet i det organiska söket. Tidigare har hon studerat onlinemarknadsföring på Medieinstitutet och programutveckling .NET på Nackademin i Stockholm. Alexandra har ett brinnande intresse för teknik och det digitala.

Läs mer av Alexandra Jung

consequat. ipsum sem, adipiscing Lorem odio vel, dolor in
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest