Nu våras det för delandets ekonomi

Solen skiner från den blå himlen när vi går på bryggan från färjan till kontoret. Inne vid datorn klickar jag upp skärmen för att se mina flöden i sociala medier. Jag ser direkt på mina vänners bilder vilken årstid det är. Blommande körsbärsträd i varannan bild. Äntligen är våren här! Tack vare de delade bilderna kan jag ta del av upplevelsen av spirande vår.

Nu när begreppet sharing is caring är centralt delar vi med hjälp av internet med oss mer till fler. Utöver bilder delar vi personliga resonemang såväl som tillgång till resor, bilar och lägenheter jämsides i delandets ekonomi. Som ett välfyllt påskägg med sött, salt och syrligt bjuder jag idag på några inspirerande exempel på delande. Låt dig smaka och dela sedan gärna med dig med dina kommentarer.

Sharing is caring igen

Delandets ekonomi, som kallas för sharing economy och collaborative konsumtion på engelska, är både en het trend och en uråldrig mänsklig företeelse. Ekonomi är fördelning av resurser. Människor hjälps åt med de resurser som finns tillgängliga för att göra livet bättre för sig själv och varandra. Nu med internet och ny teknik så växer nätverken i omfattning och delandet ökar som aldrig förr. Att dela med sig av kunskap och saker känns helt rätt för miljö, ekonomi och bildning för ärligt talat så är det en smartare resurshushållning att dela med sig av en del istället för att behålla allt värde för sig själv.

Kunskapsdelandet på webben är nu vardag för många av oss. Du som läser Kntnts blogg vet att vi delar vår kunskap med dig. I bloggens innehåll hämtar du som läsare kunskap, delar med dig i kommentarsfälten och delar enkelt vidare bloggen i dina digitala kanaler. Med hjälp av webben kan vi nå många människor samtidigt och innehållet finns också kvar länge, lätt åtkomligt för dig som vill återkomma för att läsa mer. Delandet är en värdefull mekanism i sociala interaktioner. Som när jag skrev om smarta sätt att väcka intresse för att dina läsare ska vilja dela vidare. Då visade jag exempel med bloggskola, öppen kalender och The Epic Split.

Låt oss nu titta närmare på några praktiska exempel av olika slags kunskapsdelande för att rikta ljus mot fenomenet att dela resurser genom internets möjligheter. Resurserna kan bestå av såväl mjuka värden i kunskaper och skicklighet som hårda värden som ekonomi och kapitalvaror. Se exemplen som ett påskägg fullpackat med ditt favoritgodis bara till dig. Äsch, jag skojade bara, för det är klart att du delar med dig.

Dela personliga övertygelser

Som person kan du dela med av dina personliga övertygelser för att du vill göra ett avtryck som kan inspirera andra. Så som Emil Jansson gör i texten om hans uppfattning av skillnaden i betydelse mellan ord och handling. Exemplet handlar om personal i skolan. Utveckling av skolans undervisning är nämligen ett ämne som ligger Emil varmt om hjärtat.

Oavsett bransch, oavsett område, oavsett när, oavsett till vilka du säger eller skriver till så är alltid ord bara ord om du inte visar motsatsen. Att säga att du är engagerad, motiverad, skicklig, modig eller kanske till och med “bäst”. Så är det bara ord! Oavsett om du skriver fina planer på ett papper eller tänker högt. Så är det bara ord!

Läs hela Emils text Ord är bara ord.

Dela detaljerad yrkeskunskap

Som företag kan du erbjuda värde till dina läsare genom att berätta om er yrkeskunskap som kan göra nytta för fler än er. Så gör Magnus Klahr på företaget Hello Ziggy i bloggen Ziggy Says som exempelvis ger fem tips för bättre webbtypografi.

I berättande text illustrerad med tydliga bilder lär vi oss hur en korrekt radbredd, radavstånd, typsnitt, storlek och hierarki påverkar läsandet av textens innehåll. De fem tipsen avslutas med ett talande exempel vilket förstärker intrycket av ett generöst kunskapsdelande.

Tänk på bredden, om raden är för bred så kommer läsaren ha svårt att hitta tillbaka till början av nästa rad. Om raden är för smal så styckas texten upp och man får många onödiga avstavningar. Någonstans mellan 50 och 80 tecken i bredd är bäst för god läsbarhet.

Läs samtliga fem tips för bättre webbtypografi.

Dela resor och få resesällskap

Samåkning är ett smart sätt att resa för lägre kostnad. Skjutsgruppen sammanför genom en effektiv webbsajt människor som ska resa samma från en plats till en plats. Med hjälp av skjutsgruppen.nu hittar de resande varandra som utöver att dela bensinpengar även får även sällskap längs vägen. Och du kan genom att markera en tweet med #skjutsgruppen på Twitter kan hitta någon att få skjuts med.

Det är miljövänligare att dela än att åka i varsitt fordon.
Det är billigare att dela än att åka i varsitt fordon.
Och det är väldigt roligt att dela!

Läs mer och hitta ditt resesällskap på Skjutsgruppen.

Dela bil istället för dyr långtidsparkering

Tänk dig att nästa gång när du ska flyga så får du gratis parkering, din bil tvättad och du kan dessutom tjäna en slant. Istället för att låta din bil stå oanvänd på den ofta kostsamma långtidsparkeringen. Det här är möjligt med tjänsten Flight car på flygplatser i San Fransisco och Boston i USA med tjänsten. Personal tar hand om din bil, hyr ut den och tvättar den lagom till dess att du landar.
Vem blir först med tjänsten på långtidsparkeringar i Sverige så att vi kan göra likadant?

Vad kan vi dela mer av?

Så nu är det upp till oss, dig och mig att fundera ut vad vi har som kan fylla ett behov för någon annan när vi inte använder den.

Hur kan vi utveckla helt nya tjänster samtidigt som oanvända resurser kommer till användning och nytta? Genom fönstren på Kntnts kontor blickar vi exempelvis ut över en stor parkeringsplats som dagtid ständigt är full av bilar. Vem kläcker kreativa lösningar för att ta hand om den outnyttjade resursen?

Ibland möter vi marknadsförare som saknar innehåll att skriva om i sin blogg. Med en smart tjänst som löser flera människors behov samtidigt så är jag säker på att berättelserna kommer att att avlösa varandra.

Radioprogram om delandets ekonomi

Lyssna gärna på de tre programmen om delandets ekonomi och delandekulturen från Sveriges Radio för ännu mer inspiration.

Hur delar vi själva med oss?

För mig personligen är möjligheten att dela kunskap på webben en röd tråd på såväl arbets- och fritid. Genom delandets ekonomi blir internet till en guldgruva för kreativa innovatörer.

Snacka går ju lätt som Emil Jansson skrev, men du kanske undrar vad vi gör i handling i Kntnt? Jo, i Kntnt prioriterar vi att dela med oss av kunskap med texter här i bloggen, med frukostseminarier, filmade föreläsningar och inspelade podcasts. Det är vårt val att marknadsföra oss genom värdeskapande innehåll, så kallat content marketing. Som att bjuda på innehållsrika påskägg året om. Glad påsk!

Kommentera med dina idéer kring delandets ekonomi i kommentarsfältet. Och dela gärna vidare bloggposten i dina nätverk.

Foto: Cherry Blossoms Tanaka Juuyoh CC-BY 2.0

Maria Gustafsson

Författare: Maria Gustafsson

Maria Gustafsson är en riksbekant profil inom digital kommunikation. I sociala medier känner vi henne som mikumaria. Hon har startat WebCoast och GeekWalk. Driver Social Media Club och Geek Girl Meetup i Göteborg. Bloggade på Lilla Gumman – Sveriges största blogg om teknikupplevelser. Fick Västsvenska handelskammarens utmärkelse Gränslöst västsvensk 2012, bubblar på GPs maktlista 2013 och hittas på plats 61 på GT dito. Anlitad som talare vid Webbdagarna Stockholm 2013 och många andra event. Och anlitad ännu oftare som konsult, coach och moderator. Läs mer om Maria!

Läs mer av Maria Gustafsson

4 Kommentarer

 1. Michael Sillion den 16 april 2014 kl 15.20

  Vilken bra översikt av vad delandes ekonomi innebär 2. Mattias Jägerskog den 18 april 2014 kl 16.37

  Härlig läsning Maria! Välkomna på OuiShare Fest i Paris den 5-7 Maj! Vi arrangerar för andra året i rad en festival om kollaborativ ekonomi (den festival ni kan lyssna på om via länken Maria har med i artikeln). Maila mig på hej@skjutsgruppen.nu om ni vill ha boende i Paris under festivalen, eller har andra frågor. /Mattias, grundare Skjutsgruppen och OuiShare Connector Sweden. 3. Maria Gustafsson den 22 april 2014 kl 23.02

  Tack Mattias!
  Kul att du arrangerar OuiShareFest!

  Maria 4. Maria Gustafsson den 22 april 2014 kl 23.02

  Tack Michael!

  Mariafelis sed elit. at justo libero. consequat. accumsan
Kntnts nyhesbrev

Kntnts nyhesbrev

Gör som 2200+ kollegor.

Fyll i din epostadress och få ett mejl varje fredag med veckans innehåll.

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest